Jakie pierwiastki znajdują się w wodzie?
Woda jest najważniejszym związkiem chemicznym na Ziemi, który występuje w trzech stanach skupienia: jako ciecz, w postaci pary wodnej jako gaz oraz jako ciało stałe, w postaci lodu. Dzięki swoim właściwościom odgrywa niezastąpioną rolę w przyrodzie i życiu wszystkich organizmów. Bez wody życie nie mogłoby istnieć. Stosowana jest we wszystkich obszarach życia, m. in. gospodarstwach domowych, rolnictwie lub przy produkcji energii elektrycznej.
Teoretycznie woda jest związkiem chemicznym składającym się z dwóch pierwiastków, tlenu oraz wodoru. Natomiast w praktyce jej skład zależy od rodzaju ujęcia, z którego pochodzi. Można ją wtedy określić jako roztwór różnych związków chemicznych o rozmaitych cechach fizykochemicznych oraz biologicznych.
Główne składniki wody to:
wodorowęglany,
siarczany,
sód,
potas,
wapń,
oraz magnez.
Pozostałymi, drugorzędnymi składnikami są: krzem i żelazo. Natomiast: fluor, jod, bor, brom, arsen, miedź, cynk, lit, chrom, mangan, kobalt oraz molibden to mikroskładniki.
Czy skład wody ma znaczenie dla organizmu ludzkiego i otoczenia?
W stanie naturalnym, woda to związek niejednorodny, a zawarte w niej minerały, mają bezpośredni wpływ na jej właściwości. Przykładowo stężenie soli wapnia oraz magnezu odpowiada za twardość wody.
Im wyższe stężenie, tym woda jest twardsza. Ma to bezpośrednie przełożenie na powstawanie kamienia kotłowego. Jest on powodem szybszej eksploatacji urządzeń, np. pralki czy czajnika elektrycznego, co wpływa na zwiększenie kosztów utrzymania domu – wyjaśnia ekspert z ESC Global.
Biorąc pod uwagę organizm ludzki, skład wody ma ogromne znaczenie dla jego funkcjonowania. Na przykład potas jest konieczny do regulacji poziomu wody w komórkach i reguluje ciśnienie osmotyczne. Wapń jest niezbędny w procesie budowy kości oraz zębów. Magnez z kolei wspiera zachowanie równowagi systemu nerwowego.
Jak ocenić skład wody we własnym domu?
Aby woda pomagała ludziom, a nie szkodziła, powinno się ją badać. Szczególnie, kiedy czerpana jest z przydomowych studni. W przypadku wodociągów miejskich, analizy wody wykonywane są cyklicznie i zarządcy dbają, aby jej skład był bezpieczny dla zdrowia oraz spełniał wymagane normy. Natomiast we własnym gospodarstwie, np. na wsi, gdzie woda czerpana jest bezpośrednio ze studni, warto przeprowadzić analizę wody co najmniej raz w roku. Pozwoli to ocenić jej skład i przydatność do spożycia. Dzięki nowoczesnej technologii wodę, która nie jest idealna pod względem składników, można uzdatnić. Istnieje wiele rozwiązań, typu klasyczne filtry w dzbankach lub całe urządzenia, montowane przy wejściu wody do budynku. Po zleconej analizie oraz poznaniu wyników, można dobrać system, który zapewni wodę dobrej jakości w całym domu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana