Lodówka tania w użytkowaniu – pomagamy wybrać najlepszy model
Dlaczego warto dokładnie przemyśleć wybór lodówki?
W domu statystycznego Polaka lodówka jest sprzętem, który pochłania najwięcej energii elektrycznej. Jeżeli więc rachunki za prąd są dziwnie wysokie, pierwszym podejrzanym powinna być właśnie lodówka. Typowa chłodziarko-zamrażarka pobiera niemal jedną trzecią całości energii elektrycznej, z której korzysta gospodarstwo domowe (dokładnie: 28,10% wg GUS).Wymiana lodówki może wyjść nam na plus – mówi specjalista z serwisu Topten.info.pl. – Jeżeli mamy urządzenie starego typu, musimy liczyć się z tym, że będzie drogie w utrzymaniu z dwóch powodów. Po pierwsze, starsze urządzenia nie spełniają współczesnych norm energooszczędności. Po drugie, zużyta lodówka może mieć niedostrzegalne dla nas nieszczelności i inne drobne uszkodzenia, które sprawiają, że temperatura we wnętrzu rośnie, przez co sprzęt musi stale intensywnie pracować.Zważywszy na to, jak dużą część energii elektrycznej pochłania lodówka, oraz na to, jaki postęp dokonał się w dziedzinie energooszczędności, wymiana lodówki na nową jest dobrym pomysłem. Nie tylko zapewni lepszą jakość domowej żywności, ale też wpłynie pozytywnie na budżet.
Jak wybrać tanią w utrzymaniu lodówkę?
Lodówka tania w utrzymaniu powinna odznaczać się nie tylko wysoką klasą energetyczną, choć ona jest ważna – im wyższa, tym lepiej. Sprzęt musi być jednak dostosowany także do stylu, w jakim z niego korzystamy. Częstym błędem jest kupowanie jak największej lodówki. W domu singla duża lodówka będzie świeciła pustkami, a niezależnie od tego, ile jest w niej jedzenia, zużywa tyle samo prądu. Mała lodówka nie potrzebuje tyle energii, a do tego nie zajmuje wiele miejsca – te najmniejsze mieszczą się pod stołem. Rozmiar dobieramy nie tylko pod kątem liczby domowników, ale też tego, jak często jedzą oni w domu. Osoby, które stołują się na mieście, nie potrzebują dużej lodówki, bo rzadko z niej korzystają. Warto też zwrócić uwagę na roczne zużycie energii, szczególnie w stosunku do innych parametrów. Tymi szczególnie ważnymi w codziennym użytkowaniu są: pojemność użytkowa, od której zależy, ile żywności pomieścimy, oraz zdolność zamrażania i najniższa osiągana temperatura. Ta ostatnia wartość decyduje o tym, jak długo jedzenie może być przechowywane po zamrożeniu. Różnice są tu spore: zamrażalnik chłodzący do -6˚C pozwala na trzymanie w nim jedzenia jedynie tydzień, podczas gdy dla temperatury -26 ˚C okres ten wynosi rok.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana