Piękny stół na przyjęcie
Dekoracja stołu, oprócz samego menu, jest kluczowym elementem, o który gospodarz powinien zadbać w trakcie spotkań z bliskimi. Co więcej, często jest sztuką samą w sobie. Z tego powodu mamy kilka propozycji, jak zastawić i udekorować stół, aby i gospodarze, i goście byli zadowoleni!
Zacznijmy od samego stołu
W sklepach i salonach meblowych przyciągają naszą uwagę różne rodzaje stołów, począwszy od okrągłych drewnianych aż po masywne podłużne czy szklane. Do stołu ustawiamy krzesła, które, zależnie od kolorystyki danej dekoracji, możemy przyozdobić odpowiednimi materiałami czy np. kokardami.
Na samym początku bardzo ważne jest nakrycie stołu. Posłużą nam do tego obrusy i serwety. Ich wymiar i kształt dopasowujemy do kształtu i wielkości stołu. Jeżeli chodzi o wielkość, pamiętajmy, że możemy zamówić obrus szyty na miarę. To jest idealne rozwiązanie dla posiadaczy stołów o niestandardowych wymiarach czy kształtach. Długość obrusu liczymy, dodając 40 cm do długości stołu.
Następnie wybieramy sposób wykonania obrusu. Haftowane, koronkowe, ręcznie robione, bawełniane, lniane, jednolite, we wzory – to tylko nieliczne propozycje. Można pokusić się na nietypowe rozwiązanie i położyć obrus z łączonych fotografii. Ta oryginalna propozycja zapewne będzie stanowiła miły akcent, szczególnie, jeśli zdjęcia będą związane z chwilami spędzonymi wspólnie z gośćmi.
Zastawa stołowa
Kolejnym istotnym krokiem jest wybór zastawy stołowej. Może być ona sentymentalną podróżą do wspólnych wspomnień albo pamiątką. Z drugiej strony, może być to nowoczesna zastawa, elegancka lub zabawna i kolorowa, jeśli przyjęcie ma być przeznaczone dla dzieci – wszystko zależy od rodzaju spotkania i efektu, jaki chcemy osiągnąć. Nawet dzisiaj w sklepach bez trudu dostaniemy starodawne naczynia. Natomiast awangardowe rozwiązania przewidują modyfikowane kształty – początkowo dziwiły nas kwadratowe talerze, w tej chwili obserwujemy różnorodne asymetryczne, łamane, zaskakujące formy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich, sięgnijmy po nie. Niezmiennie uniwersalna będzie zastawa elegancka o standardowych kształtach, pasuje bowiem na każdego rodzaju przyjęcie. Do zastawy wybierzmy pasujące serwetki. Wzorów jest mnóstwo, dlatego powinny współgrać ze stylem talerzy. Można po prostu ułożyć je obok nich albo poskładać w nietypowe kształty, np. koperty na sztućce.
Upiększanie stołu
Oprócz naczyń, które bardzo często stanowią piękną ozdobę stołu, udekorujmy stół elementami dekoracyjnymi. Kwiaty nie muszą stać na środku w wazonie, porozkładajmy je do mniejszych naczyń i porozstawiajmy na całym stole lub połóżmy luzem obok talerzy. Jeśli mamy więcej czasu, możemy stworzyć własne kompozycje kwiatowe. Zapalmy również świeczki zapachowe – mogą to być podgrzewacze w rozmaitych świecznikach i lampionach albo duże świece. Tu podobnie możemy sami spróbować wykonać świecznik, wkładając podgrzewacz do słoika wyłożonego ziarnami kawy czy muszelkami. Jeśli stół jest duży i nie braknie na nim miejsca, wybierzmy ciekawe figurki lub dołóżmy własne elementy dekoracyjne. Pamiętajmy, że patera z ułożonymi kolorowymi przystawkami może być świetną dekoracją. Dodatkowym pomysłem są drobne upominki dla gości zawinięte w celofan, obwiązane wstążką i ułożone na talerzach.
Dekoracja powinna być dopasowana ze względu na uroczystość i okazję. Jesienią do dekoracji warto wykorzystać kasztany i zasuszone liście, z okazji Bożego Narodzenia – pierniki i płatki śniegu, a na kinderbal przygotujemy kolorowe muffinki.
Kawa na ławę
Wiemy doskonale, że stół jest wizytówką gospodarza i świadczy o jego podejściu do zaproszonych gości, jego charakterze i pomysłowości. Kolejnym takim elementem są podawane potrawy – postarajmy się, aby i one były podane w jak najlepszy sposób, współgrając z ogólnym zamysłem i stworzoną tak całością.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana