Artykuł sponsorowany

Zastosowania sera dojrzewającego 6 miesięcy

Zastosowania sera dojrzewającego 6 miesięcy
Żółte sery to nie tylko dodatek do kanapek lub spaghetti, czy podkład do pizzy. Specjalne odmiany serów długodojrzewających zaskakują wykwintnym smakiem, które nie potrzebuje żadnego towarzystwa. Oto jak można wykorzystać je w kuchni.

Czym są sery długodojrzewające?

- Serami długodojrzewającymi nazywamy te produkty, które w odpowiednich warunkach dojrzewały przez okres co najmniej trzech miesięcy – wyjaśnia specjalista Spółdzielni Mleczarskiej ROTRKażdy ser podpuszczkowy musi przejść proces dojrzewania, jednak w przypadku najczęściej spotykanych odmian sera, dostępnych w sklepach trwa on zazwyczaj kilka tygodni. Niekiedy proces dojrzewania wydłużany jest do nawet kilku lat. Na czym polega dojrzewanie i dlaczego jest ono takie ważne? W dużym skrócie jest to proces fermentacji, za który odpowiadają obecne w serze żywe kultury bakterii. Aby mogły one się prawidłowo rozwijać konieczne jest zapewnienie im właściwych warunków, a więc odpowiedniej, stałej temperatury oraz poziomu wilgotności powietrza. Im dłużej trwa dojrzewanie, tym wyrazistszy i bardziej szlachetny stanie się smak produktu.

Zastosowanie serów długodojrzewających

Sery długodojrzewające znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – zarówno na co dzień, jak i przy specjalnych okazjach. Mogą być z powodzeniem spożywane na kanapkach, a także służyć jako składnik licznych dań mięsnych i warzywnych. Doskonale spiszą się również jako przysmak sam w sobie, np. podawane jako przekąska do wina lub w formie fondue.

Właściwości serów długodojrzewających

Jak zostało wspomniane wyżej okres dojrzewania ma znaczący wpływa na walory smakowe sera – im dłuż dojrzewanie, tym smak produktu staje się pikantniejszy, bardziej wyrazisty. Jednakże nie jest to jedyny wpływ jaki dojrzewanie wywiera na ser, zmianie ulega również struktura sera oraz jego właściwości odżywcze. Dzieje się tak dlatego, gdyż białka dojrzewającego sera podpuszczkowego w czasie trwającego kilka miesięcy dojrzewania ulegają stopniowemu rozkładowi na pojedyncze aminokwasy, z których następnie formują się drobne, chrupiąc kryształki. Nie tylko zwiększają one przyjemność jedzenia, ale są również lepiej przyswajane przez ludzki organizm, niż pierwotne białka mleka – a zatem spożywanie tego typu serów jest bardziej korzystne pod względem zdrowotnym, szczególnie u osób, które mają większe zapotrzebowanie na białko. W procesie fermentacji rozpadowi ulega również laktoza, która jest bardzo powszechnym alergenem. Dzięki temu sery dojrzewające mogą być spożywane przez osoby uczulone na produkty mleczne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.