Zalety blatów kuchennych z kamienia
W kuchniach można zastosować różne materiały, które pozwalają na stworzenie estetycznego i funkcjonalnego blatu. Najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju płyty, naturalne drewno, konglomerat czy nawet kamień. Ten ostatni surowiec ma bardzo wiele zalet, dlatego jest powszechnie stosowany w różnych wnętrzach. Dlaczego warto postawić na blaty kuchenne z kamienia?
Czym cechują się blaty kuchenne z kamienia?
Blaty kuchenne z kamienia cieszą się popularnością ze względu na kilka swoich cech. Zapewniają one bowiem nie tylko estetyczny wygląd, lecz także wysoką funkcjonalność. Są też niezwykle odporne na działanie różnych czynników, także tych związanych z żywnością. Wśród największych zalet takich produktów można wyróżnić:
- twardość i odporność na uszkodzenia mechaniczne,
- odporność na działanie kwasów z produktów spożywczych,
- odporność na wysoką temperaturę,
- dostępność w wielu wariantach kolorystycznych.
Na rynku znaleźć można blaty kamienne dostępne w wielu wersjach. Najpopularniejsze z nich to te granitowe, kwarcytowe czy marmurowe. Dużym zainteresowaniem cieszy się także konglomerat, czyli połączenie kwarcu z żywicą. Blaty z prawdziwego kamienia znajdziesz m.in. w ofercie firmy Zakład Kamieniarski Kamsid Stanisław Sidorczuk. Są one dostępne w wielu wariantach kolorystycznych, dlatego z łatwością dopasujesz odpowiedni produkt do własnych preferencji i wyposażenia konkretnej kuchni.
Dlaczego warto postawić na blaty kamienne?
Blaty z kamienia sprawdzą się doskonale w eleganckich kuchniach, w których stawia się na estetyczne wykończenie. Pasują one zarówno do stylu glamour, jak i nowoczesnego czy nawet klasycznego. Ogromne znaczenie ma odpowiednie wkomponowanie takiego elementu w wyposażenie konkretnego wnętrza. Wówczas będą one mogły zachować świetny wygląd, a jednocześnie zapewnić funkcjonalność w dowolnej kuchni.
Kamienne blaty kuchenne są przede wszystkim twarde, dlatego trudno jest uszkodzić je nożem. Co więcej, cechują się one pełną odpornością na działanie wody, dlatego są znacznie lepszym wyborem niż modele wykonane z naturalnego drewna lub płyt z jego zawartością. Powierzchnia kamienia nie sprzyja namnażaniu się bakterii, co ma ogromne znaczenie w kuchni. Taki blat znacznie łatwiej utrzymasz w czystości. Odporność na działanie wysokich temperatur pozwala natomiast na stawianie bezpośrednio na blacie garnków czy patelni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana