Drewno to uniwersalny materiał, z którego wykonuje się bardzo wiele przedmiotów, między innymi meble kuchenne. Jest to eleganckie rozwiązanie, które przypadnie do gustu szczególnie fanom naturalnych elementów wyposażenia domu. Ale zanim drewniane blaty kuchenne i inne meble będą się nadawały do użytku, trzeba je odpowiednio zabezpieczyć. Jak się to robi?

Czy drewniane meble w kuchni to dobry wybór?

Drewniane meble niewątpliwie mają swój urok. Sprawiają, że pomieszczenia stają się przytulne, a zarazem eleganckie. Zaletą drewna jest to, że dobrze łączy się z innymi materiałami. Poza tym jest ono naturalne i ekologiczne.

Łatwo się je obrabia, dlatego można mu nadać różne kształty i dopasowywać nawet do wymagających projektów wnętrz. Żeby jednak drewniane meble kuchenne dobrze spełniały swoją funkcję i były odporne na uszkodzenia czy zalanie, muszą zostać odpowiednio zabezpieczone. W tym celu wykorzystuje się impregnację. Co to znaczy?

Metody impregnacji mebli drewnianych

Do impregnacji drewna stosuje się przeznaczone do tego preparaty. Zabezpieczają one powierzchnię drewna w różny sposób ale cel jest zawsze taki sam, czyli zabezpieczenie powierzchni przed plamami z wody, wina czy wszelkiego rodzaju innymi czynnikami zewnętrznymi oraz wysoką temperaturą. Drewniane meble kuchenne można kupić w wersji surowej lub zaimpregnowanej. W pierwszym przypadku trzeba je dodatkowo zabezpieczyć. Robi się to za pomocą oleju lub lakieru.

Olej w odróżnieniu od lakieru wchłania się w strukturę drewna, nie tworząc na nim warstw, tylko zabezpieczając je w pewnym sensie od środka. Dzięki temu olej wspaniale uwydatnia usłojenie drewna, pozostawia je naturalne i ciepłe w dotyku. Jednocześnie dobry jakościowo olej doskonale zabezpiecza drewno przed czynnikami zewnętrznymi. Oleje są bardzo ekologiczne a zatem obecnie bardzo modne. Dodatkową zaletą drewna olejowanego jest duża łatwiejsza jego renowacja niż w przypadku powierzchni lakierowanych. Warunkiem utrzymania takiego drewna w czystości jest jego sporadyczne konserwowanie olejem. Nie jest to jednak ani kłopotliwe, ani czasochłonne, a zapewnia to piękny wygląd olejowanych powierzchni całymi latami.

Innym sposobem impregnacji drewna jest lakierowanie. Lakier nie wchłania się w strukturę drewna jak ma to miejsce w przypadku oleju, ale tworzy na nim warstwy. Nie uwydatnia zatem usłojenia tak bardzo jak olej, powierzchnia drewna lakierowanego jest również nieco chłodniejsza w dotyku. Jednak niewątpliwą zaletą lakieru jest to, że zabezpiecza powierzchnię nieco lepiej niż olej przed czynnikami zewnętrznymi oraz nie wymaga dodatkowej pielęgnacji w czasie późniejszego użytkowania. Pewną wadą drewna lakierowanego jest natomiast nieco bardziej pracochłonna renowacja niż w przypadku powierzchni olejowanych. Każdy zatem może wybrać sposób zabezpieczenia drewna według własnych wymagań i upodobań.

Dębowe meble do kuchni

Dąb jest materiałem polecanym do wykonywania drewnianych mebli kuchennych. Cechuje się długą żywotnością, dlatego blaty i inne elementy z niego stworzone, przy odpowiednim użytkowaniu, będą służyć przez długie lata. Dąb to uniwersalne drewno, które dobrze się prezentuje w połączeniu z innymi materiałami, a także pasuje do większości stylów aranżacji – tłumaczy pracownik firmy Fatwood. Wykonane z niego meble kuchenne łatwo utrzymać w czystości. Żeby zachować ich dobry stan, wystarczy przecierać je ściereczką i od czasu do czasu impregnować. Dębowe elementy poleca się również alergikom.