Dobór odpowiedniego rodzaju i modelu piekarnika dla wielu osób jest najważniejszą rzeczą podczas kompletowania elementów wykończenia kuchni. Obecnie w najlepszych sklepach z urządzeniami AGD dostępnych jest naprawdę bardzo dużo różnego typu urządzeń, które różnią się między sobą m.in. sposobem zasilania oraz dostępnymi funkcjami, i to nie tylko pieczenia. W artykule dokładniej opisujemy, jakie są rodzaje piekarników i doradzamy, na co szczególnie warto jest się zdecydować.

Rodzaje piekarników ze względu na sposób zasilania

Podstawowym kryterium podziału na różne rodzaje piekarników jest ich sposób zasilania. Obecnie w sklepach dostępne są piekarniki gazowe oraz piekarniki elektryczne. Ze względu na to, że w coraz mniejszej ilości budynków mieszkalnych jest dostęp do instalacji gazowej, coraz częściej wybierane są jednak piekarniki elektryczne. Według wielu osób takie urządzenia są nieco droższe w użytkowaniu, jednak jednocześnie też mają znacznie więcej funkcji użytkowych, dzięki czemu jest z nich też łatwiej korzystać oraz łatwiej utrzymać je w czystości.

Rodzaje piekarników ze względu na sposób montażu w kuchni

Ważnym kryterium wyboru piekarnika jest też sposób jego montażu. W tym przypadku mamy do wyboru dwa rodzaje urządzeń piekarniki wolnostojące oraz piekarniki do zabudowy. Te drugie są też obecnie dużo chętniej wybierane. Ich najważniejszą zaletą jest to, że można je umieścić  w dowolnym miejscu i na dowolnej wysokości w wykonanej na wymiar zabudowie kuchennej. Z kolei piekarniki wolnostojące są dostępne głównie w formie zintegrowanych z płytą grzewczą kuchenek. Najczęściej klienci wybierają ten rodzaj piekarnika, jeżeli chcą stosować  w kuchni urządzenie gazowe. W sklepach dostępne są bowiem tylko pojedyncze modele piekarników gazowych do zabudowy i wybranie kuchenki wolnostojącej często jest jedyną dostępną możliwością.

Rodzaje piekarników ze względu na dostępną funkcjonalność

Jak już wspomnieliśmy, w ostatnich latach najczęściej wybierane przez klientów są piekarniki elektryczne. Wśród nich dostępnych jest naprawdę dużo rodzajów urządzeń, które różnią się między sobą swoją funkcjonalnością. Na ten temat więcej powiedziała nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu agddesign.pl, jednego z najbardziej renomowanych sklepów z urządzeniami AGD klasy Premium:

W każdym piekarniku gazowym dostępne są w zasadzie takie same funkcje pieczenia. Za wytwarzanie wysokiej temperatury odpowiada w nich grzałka dolna, czasami też grzałka górna. Urządzenia elektryczne mają znacznie więcej dostępnych funkcji. Oprócz grzałki dolnej i górnej dostępne są w nich też np. termoobieg, a w niektórych urządzeniach także funkcje kuchenki mikrofalowej lub pieczenia na parze.

Piekarniki parowe należą ostatnio do najchętniej wybieranych przez klientów. Jest to związane przede wszystkim z coraz większą popularnością gotowania i pieczenia na parze wodnej. Taki sposób obróbki termicznej potraw sprawia po prostu, że przygotowana w piekarniku pieczeń w pełni zachowuje swoją wilgotność i w związku z tym także pełnie smaku i aromatu.

W niektórych piekarnikach elektrycznych dostępne są też inne przydatne funkcje, m.in. funkcja automatycznego czyszczenia komory czy funkcja DualCook, która pozwala wydzielić w komorze piekarnika dwie oddzielne przestrzenie do pieczenia, dzięki czemu można w nim jednocześnie upiec dwie rzeczy bez ryzyka mieszania się ich zapachów.