Patelnie stalowe - charakterystyka
Patelnia jest jednym z produktów, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne życie. To właśnie na niej przygotowujemy najpyszniejsze posiłki, które są w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odpowiednio dobrana patelnia może skutecznie ułatwić nam gotowanie, a dotyczy to przede wszystkim materiału, z jakiego jest ona wykonana. Jednym z najbardziej popularnych surowców w produkcji patelni jest oczywiście stal nierdzewna. Podpowiadamy więc, czym się ona charakteryzuje i jakie ma zalety.
Czym cechują się patelnie wykonane ze stali?
Stal nierdzewna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych surowców w tworzeniu najwyższej jakości. Producenci tego typu produktów zazwyczaj korzystają ze stali, która posiada w swoim składzie również niewielkie ilości niklu oraz chromu, co powoduje polepszenie właściwości wyrobu. Warto dodać też, że patelnie stalowe charakteryzują się zróżnicowaną grubością dna.
Jak tłumaczą specjaliści z firmy Porcelana 24: ,,Wspomniany parametr przekłada się przede wszystkim na szybkość nagrzewania się patelni. Można z tego wywnioskować więc, że im grubsze dno, tym wolniejsze przekazywanie ciepła do wnętrza przyrządzanej potrawy’’.
Dzięki temu, że na rynku znaleźć możemy tak różne produkty, zarówno kucharz początkujący, jak i profesjonalista znajdzie patelnię idealną dla siebie. Grubsze dno oznacza, że danie nie ulegnie ewentualnemu przypaleniu. Warto przypomnieć także o tym, że stal jest materiałem ferromagnetycznym, co oznacza, że przyciąga magnes i odwrotnie. Właśnie dlatego stalowa patelnia świetnie sprawdzi się na kuchence indukcyjnej.
Jakie zalety wyróżniają stalowe patelnie?
Jednym z najważniejszych korzyści, które wynikają z użytkowania tego typu patelni jest to, że można cieszyć się nimi przez długie lata. Wynika to z tego, że stal nierdzewna jest materiałem niezwykle twardym, a więc odpornym na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne oraz chemiczne. Pamiętajmy też o tym, że patelnie stalowe nie ulegają korozji. Produkty te cechuje również odporność na działanie bardzo wysokich temperatur, pod których wpływem w żadnym wypadku nie ulegną one odkształceniu. Niezwykle istotne dla kucharzy jest bez wątpienia także to, że stal nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z produktami kwaśnymi. Oznacza to, że po przyrządzeniu nie będą miały one nieprzyjemnego, metalicznego posmaku. Nie możemy zapomnieć też o tym, że stalowe patelnie dość wolno się nagrzewają. Stanowi to ogromną zaletę tego produktu, ponieważ możemy być dzięki niemu pewni, że temperatura smażenia, czy duszenia nie będzie zbyt wysoka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana