Patelnia jest jednym z produktów, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne życie. To właśnie na niej przygotowujemy najpyszniejsze posiłki, które są w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odpowiednio dobrana patelnia może skutecznie ułatwić nam gotowanie, a dotyczy to przede wszystkim materiału, z jakiego jest ona wykonana. Jednym z najbardziej popularnych surowców w produkcji patelni jest oczywiście stal nierdzewna. Podpowiadamy więc, czym się ona charakteryzuje i jakie ma zalety.

Czym cechują się patelnie wykonane ze stali?

Stal nierdzewna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych surowców w tworzeniu najwyższej jakości. Producenci tego typu produktów zazwyczaj korzystają ze stali, która posiada w swoim składzie również niewielkie ilości niklu oraz chromu, co powoduje polepszenie właściwości wyrobu. Warto dodać też, że patelnie stalowe charakteryzują się zróżnicowaną grubością dna.

Jak tłumaczą specjaliści z firmy Porcelana 24: ,,Wspomniany parametr przekłada się przede wszystkim na szybkość nagrzewania się patelni. Można z tego wywnioskować więc, że im grubsze dno, tym wolniejsze przekazywanie ciepła do wnętrza przyrządzanej potrawy’’.

Dzięki temu, że na rynku znaleźć możemy tak różne produkty, zarówno kucharz początkujący, jak i profesjonalista znajdzie patelnię idealną dla siebie. Grubsze dno oznacza, że danie nie ulegnie ewentualnemu przypaleniu. Warto przypomnieć także o tym, że stal jest materiałem ferromagnetycznym, co oznacza, że przyciąga magnes i odwrotnie. Właśnie dlatego stalowa patelnia świetnie sprawdzi się na kuchence indukcyjnej.

Jakie zalety wyróżniają stalowe patelnie?

Jednym z najważniejszych korzyści, które wynikają z użytkowania tego typu patelni jest to, że można cieszyć się nimi przez długie lata. Wynika to z tego, że stal nierdzewna jest materiałem niezwykle twardym, a więc odpornym na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne oraz chemiczne. Pamiętajmy też o tym, że patelnie stalowe nie ulegają korozji. Produkty te cechuje również odporność na działanie bardzo wysokich temperatur, pod których wpływem w żadnym wypadku nie ulegną one odkształceniu. Niezwykle istotne dla kucharzy jest bez wątpienia także to, że stal nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z produktami kwaśnymi. Oznacza to, że po przyrządzeniu nie będą miały one nieprzyjemnego, metalicznego posmaku. Nie możemy zapomnieć też o tym, że stalowe patelnie dość wolno się nagrzewają. Stanowi to ogromną zaletę tego produktu, ponieważ możemy być dzięki niemu pewni, że temperatura smażenia, czy duszenia nie będzie zbyt wysoka.