Czy wiesz, że nie wszystkie garnki mogą być używane na płycie indukcyjnej? Niektóre z naczyń, które doskonale radzą sobie na kuchni gazowej, postawione na indukcji, po prostu ją wyłączą. Z lektury tego tekstu dowiesz się, jak działa płyta indukcyjna, dlaczego tak ważny jest wybór odpowiednich naczyń i jak je znaleźć.

Czy potrzebujesz nowych garnków na indukcję?

Jeśli planujesz wymianę kuchenki gazowej lub elektrycznej na indukcyjną, prawdopodobnie będziesz potrzebować nowych naczyń do gotowania. Dlaczego? Zasada działania płyty indukcyjnej różni się od tej, którą wykorzystywały wcześniejsze modele kuchenek elektrycznych. Podczas działania indukcji nie nagrzewa się płyta kuchenki, ale zawartość naczynia i jego dno. Pod warunkiem, że jest ono wykonane z materiału o właściwościach ferromagnetycznych.

Kuchnia indukcyjna wytwarza energię cieplną, używając fal magnetycznych. Umieszczone pod ceramiczną płytą cewki wytwarzają pole magnetyczne szybkozmienne – ale wyłącznie pod warunkiem, że na kuchni stoją specjalne garnki. To właśnie metalowe naczynia umieszczone na płycie kuchni indukują prądy wirowe, dzięki czemu możemy gotować. Żeby sprawdzić, czy garnek nadaje się na indukcję, wystarczy przyłożyć do jego dna magnes – jeśli naczynie przyciąga magnes, będzie działało na płycie. Na dnie lub opakowaniu takiego garnka zwykle umieszczany jest symbol indukcji – zwojnica.

Wybieramy najlepszy garnek na indukcję

Bez względu na to, czy szukasz garnka żaroodpornego z pokrywką, garnka do gotowania na parze, czy rondelka na indukcję, musisz pamiętać o kilku szczegółach. Dno garnka nie powinno być zbyt cienkie, aby nie uległo odkształceniu; najlepiej, żeby było zbudowane z kilku warstw. Jego powierzchnia nie może być mniejsza od pola grzewczego płyty indukcyjnej – jeśli kuchenka nie wykryje odpowiednio dużego pola ferromagnetycznego, po prostu się wyłączy. Minimalna średnica spodu garnka różni się w zależności od modelu i producenta płyty indukcyjnej.  W poszukiwaniu wysokiej jakości naczyń do gotowania na płycie indukcyjnej warto zwrócić uwagę na ofertę marki Kinghoff. Katalog obejmuje garnki aluminiowe, żeliwne i stalowe z grubym, wielowarstwowym dnem w szerokim zakresie wymiarów.

Rodzaj metalu, z którego wykonany jest garnek na indukcję, istotnie wpływa na komfort użytkowania. Naczynia z aluminium są lekkie i prędko się nagrzewają, dzięki czemu gotowanie jest szybkie i wygodne. Dużą popularnością cieszą się garnki ze stali nierdzewnej, które są bardziej wytrzymałe mechaniczne, w związku z czym służą użytkownikom dłużej. Jeszcze większą trwałością – pod warunkiem prawidłowej pielęgnacji – charakteryzują się naczynia żeliwne. Ich istotną zaletą jest fakt, że choć nagrzewają się szybko, w porównaniu z innymi garnkami znacznie dłużej utrzymują ciepło.

Rate this post