Artykuł sponsorowany

Jaki gatunek drewna wybrać na blat kuchenny?

Jaki gatunek drewna wybrać na blat kuchenny?

Blaty kuchenne produkowane są z różnych tworzyw. Żadne z nich nie nadaje kuchennemu wnętrzu takiego szyku i wytworności, jak drewno. Piękny, naturalnie wyglądający i doskonale współgrający z wszelkim wykończeniem blat drewniany, sprawdza się w każdej stylistyce kuchni od nowoczesnej zaczynając, a na rustykalnej kończąc. Jak zatem wybrać właściwy gatunek drewna na blat drewniany do naszej kuchni? Decyzję podejmijmy w oparciu o trwałość gatunku drewna, jego kolorystykę i rodzaj, a także o dopasowanie go do aranżacji kuchennej przestrzeni .

Najlepszy gatunek

Blat drewniany powinien być odporny na wilgoć oraz zmiany temperatury, pod których wpływem nie może rozsychać się, czy się kurczyć. Za taką jego trwałość odpowiada gatunek drewna, z jakiego został zrobiony.

Ciekawym pomysłem na blat drewniany jest wykorzystanie do jego stworzenia niezwykle twardych i trwałych egzotycznych gatunków drewna (jak: teak, merbau, ipe czy iroko). Są one dodatkowo bardzo wytrzymałe i odporne na działanie wody.

Z rodzimych gatunków najwłaściwszymi do wykonania blatu kuchennego zdają się twarde drewna: dąb, buk oraz jesion. Nie zakupujmy natomiast blatów zrobionych z miękkich gatunków drewna - sosna czy topola - nie są one odporne na uszkodzenia mechaniczne, dlatego bardzo łatwo je zarysować czy pociąć nożem.

Drewno lite czy klejone?

Blat drewniany może zostać wykonany z drewna litego lub z drewna klejonego warstwowo. To, które z nich zostanie użyte w naszej kuchni, zależy od jej wystroju i stylizacji.

Drewno klejone

Pamiętajmy, że proces klejenia zmniejsza naturalne naprężenia włókien w drewnie, co powoduje, że drewno klejone nie wypacza się i nie pęka. Z tego względu świetnie nadaje się jako blat do nowoczesnych kuchni. Wyraźny rysunek elementów klejonych stanowi w nich element ozdobny, nadający im wyrazistości i finezyjności. W takiej roli bardzo dobrze spełniają się egzotyczne gatunki drewna, przykładowo merbau – drewno niezwykle twarde i odporne na wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne. Prócz wysokiej wytrzymałości jego cechą jest piękna brązowa barwa, poprzetykana złotymi nitkami, sprawiająca, że powierzchnia z niego wykonana zachwyca.

Drewno lite

Drewno lite jest niezastąpione jako budulec blatu, gdy urządzamy kuchnię tradycyjną lub w stylu rustykalnym. Nierówne usłojenie tego rodzaju drewna i widoczne w nim sęki podkreślą bowiem swojski, domowy charakter tej kuchni, powodując, że zdaje się przytulna i ciepła. Przykładem takiego drewna o interesującym ułożeniu włókien i ciekawej barwie (przenikające się odcieni brązu) jest orzech amerykański. Wykonany z niego blat drewniany jest doskonałym wykończeniem rustykalnej stylizacji.

Do wyboru mamy różne rodzaje drewna na blat kuchenny. To, który z nich wybierzemy, zależy w znacznej mierze od naszych preferencji i gustu. Dbajmy jednak, aby blat drewniany powstał z drewna odpornego na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne, bowiem to będzie gwarancją jego długoletniego ładnego wyglądu.

Autor: Anna Jaroszewicz

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.