Aromat świeżo parzonej kawy sprawia, że miliony jej miłośników na całym świecie nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki małej czarnej. Kawa ma udowodnione działanie pobudzające, poprawia nastrój, sprawia, że czujemy się pełni energii. Z myślą o takich osobach już na początku XX wieku powstały we Włoszech pierwsze ekspresy do kawy. Pomimo że nie były one idealne szybko zyskiwały na popularności. Rozwój technologii i miniaturyzacja urządzeń AGD sprawiły, iż współczesne ekspresy mieszczą się w bez problemu w każdej kuchni. W niniejszym tekście postaramy się przybliżyć temat ekspresów kolbowych. Podpowiemy, dlaczego warto go kupić i na co zwrócić uwagę wybierając konkretny model.

Ekspres kolbowy do domu – dlaczego warto?
Jak działa ekspres ciśnieniowy kolbowy?
Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy kolbowy?
Jak używać ekspresu kolbowego?
Co dokupić do ekspresu kolbowego do domu?

Ekspres kolbowy do domu – dlaczego warto?

Każdy, kto choć raz był w jednej z kawiarni sieciowych i przyjrzał się pracy osób przygotowujących kawę wie, że jest ona przygotowywana w ekspresie kolbowym. Pomimo że jego obsługa wymaga pewnej wprawy i precyzji jest to umiejętność, która rośnie z każdą przygotowaną filiżanką. Dzięki posiadaniu takiego ekspresu możemy w dowolnym momencie dnia cieszyć świeżą i aromatyczną kawą znaną dotychczas głównie z kawiarni. Czy kolbowy ekspres do kawy ma zatem jakieś wady? Ma i należy zdawać sobie sprawę z nich sprawę przed zakupem. Pomimo że nie są to wady duże mogą mieć wpływ na ostateczny komfort jego użytkowania. Wspomniany wcześniej proces zaparzania kawy, wymaga od nas nie tylko wprawy, ale również czasu. Dla osób przyzwyczajonych do tego, że kawa robi się po podstawieniu filiżanki i wciśnięciu guzika może być to pewnym zaskoczeniem i minusem. Jeśli żyjemy w ciągłym pędzie i nie chcemy poświęcać dla kawy kolejnych minut, być może ciśnieniowy ekspres kolbowy nie jest tym, który powinniśmy kupić. Z drugiej strony to, co dla jednych będzie wadą, dla innych osób może być zaletą. Przygotowanie kawy na spokojnie pozwala cieszyć się samym procesem i uczynić z tego pewnego rodzaju rytuał. Do zalet ekspresu kolbowego zaliczyć można również jego cenę. Przyzwoitej klasy urządzenie można nabyć już za kilkaset złotych co biorąc pod uwagę, że jest to zakup na lata nie jest to zbyt duży wydatek. Bogatą ofertę ekspresów znajdziemy m.in. na stronie https://www.neonet.pl/ekspresy-do-kawy/kolbowe.html

Jak działa ekspres ciśnieniowy kolbowy?

Wiemy już, że ekspres kolbowy pozwala przygotować kawę zgodnie z najlepszymi praktykami stosowanymi w kawiarniach. Jego budowa nie jest skomplikowana. Najważniejsze elementy, z których się składa to: pojemnik na wodę, na gotową kawę i sama kolba, czyli miejsce, do którego wkłada się świeżo zmielone ziarna. Sam proces parzenia odbywa się dzięki gorącej wodzie, która przepływając pod ciśnieniem przez kolbę zmienia ją w kawę. Wystarczy chwilę wcześniej podstawić w odpowiednie miejsce filiżankę, by cieszyć się jej aromatem.

Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy kolbowy?

Pomimo że ekspres do kawy wydaje się urządzeniem dość prostym w obsłudze, przed jego zakupem warto zastanowić się nad kilkoma kwestiami typu: jaką kawę lubię?, jak często piję kawę?, czy zdarza mi się zapraszać gości, z których większość to kawosze? Odpowiedzi na te pytania wraz z poznaniem specyfiki działania poszczególnych modeli ekspresów powinny nam pomóc w podjęciu decyzji. Przykładowo ekspres do kawy kolbowy w swojej najprostszej wersji służy do przygotowywania espresso. Jeśli lubimy słynne cappuccino lub latte, musimy ręcznie spieniać mleko lub zaopatrzyć się w model z funkcją spieniania mleka. Zapraszając kilka osób na kawę jej zaparzanie potrwa dłuższą chwilę co w pewnych sytuacjach może być niezręczne.

Jak używać ekspresu kolbowego?

Kolbowe ekspresy do kawy są urządzeniami trwałymi o ile są właściwie użytkowane i czyszczone. Pyszną kawę uzyskamy przestrzegając kilku prostych zasad. Po pierwsze przed parzeniem należy ekspres włączyć i odczekać kilka minut do zagrzania wody. Następnie ogrzewamy kolbę wkładając ją pustą i pozwalamy przepłynąć przez nią gorącej wodzie. Jeśli korzystamy z osobnego młynka do ziaren dopilnujmy, aby była ona zmielona bardzo drobno. Ma to bardzo duży wpływ na smak uzyskanej kawy. Pamiętając, że domeną ekspresów kolbowych jest kawa typu espresso nie można przesadzić z ilością zmielonej kawy na jedną filiżankę. Przyjmuje się, że jest to 8 g. Dla dwóch filiżanek można od razu nasypać 16 g. Każdy z nas ma nieco inne oczekiwania wobec kawy dlatego kupując nowy ekspres warto testować. Po kilku próbach odnajdziemy idealną moc naszej kawy. W odróżnieniu od urządzeń w pełni automatycznych kolbowe ekspresy do kawy bazują nieco na naszym wyczuciu w operowaniu kolbą.

Co dokupić do ekspresu kolbowego do domu?

Odpowiedź na to pytanie zależy bezpośrednio od tego, jaki model ekspresu zakupiliśmy. Jeśli jeden z najprostszych jest duże prawdopodobieństwo, że nie posiada on własnego młynka do ziaren. Wówczas to on będzie niezbędnym dodatkiem, który musimy kupić. Mamy do wyboru dwie opcje. Młynek ręczny i elektryczny. Zaletą pierwszego jest niska cena. Proste wersje dostępne są poniżej 50 zł. Modele elektryczne to wydatek rzędu 150-200 zł. Ich plusem jest za to możliwość bardzo drobnego mielenia ziaren, co jak wiadomo wpływa na ostateczny smak kawy. Drugim elementem, który warto dokupić o ile ma go nasz ekspres jest spieniacz do mleka. Najprostsze modele znajdziemy już za 30 zł w większości sklepów z drobnym AGD.