Urządzenie funkcjonalnej i ergonomicznej kuchni jest ważne z punktu widzenia komfortu jej użytkowania. Należy zwrócić szczególną uwagę na wybrany rodzaj mebli kuchennych, ale również na ich ustawienie. Nie może ono utrudniać poruszania się po kuchni, powinno być wygodne i bezpieczne. Istnieją pewne układy poszczególnych elementów, które to zapewniają. Dowiedz się, czym jest kuchenny trójkąt roboczy i jak go stworzyć!

Jak tworzy się trójkąt roboczy?

Kuchenny trójkąt roboczy to sposób organizacji miejsca w kuchni. Obejmuje lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę. Zgodnie z tą zasadą, wymienione elementy powinny być rozmieszczone w układzie opartym na wierzchołkach trójkąta. Zaleca się, by odległości między najważniejszymi meblami kuchennymi nie były większe niż 120 cm. Warto przypilnować, by odległość poszczególnych sprzętów mieściła się w następujących granicach:

  • w przypadku kuchenki oraz lodówki – 120-270 cm,
  • w przypadku lodówki oraz zlewozmywaka – 120-210 cm,
  • w przypadku zlewozmywaka oraz kuchenki – 120-210 cm.

Takie ustawienie szafek i wyposażenia AGD powinno sprawić, że poruszanie się po pomieszczeniu będzie komfortowe. Jak wskazują specjaliści firmy MEBLE-VERDEN, wolne miejsca zapełnia się ważnymi elementami umeblowania. Między lodówką
a zlewozmywakiem warto wstawić blat roboczy. Łatwiej będzie wyjmować z niej produkty i myć je. Kolejny blat powinien się znaleźć między zlewozmywakiem a kuchenką. Sprawi to, że umyte składniki będzie łatwo pokroić przed gotowaniem.

Znaczenie trójkąta roboczego

Trójkąt roboczy ma szczególne znaczenie, gdy kuchnia jest dzielona przez wielu użytkowników. Zwiększa on ich komfort korzystania z pomieszczenia i pozwala na optymalne eksploatowanie jej wyposażenia. Doskonale sprawdza się ona również w małych wnętrzach, które nie stwarzają wielu możliwości w zakresie aranżacji. Duże znaczenie odgrywają tu same meble kuchenne, które dobiera się jako gotowy zestaw lub projektuje na wymiar. Powinny one być optymalnie dopasowane do przestrzeni kuchennej.

Kuchenny trójkąt roboczy skraca czas niezbędny na przygotowanie posiłków. Pozwala na wydzielenie stref: przygotowywania posiłków, zmywania i gotowania. Sprawdza się on niemal w każdym typie zabudowy. Np. w kuchni o kształcie litery „U”, „L” oraz kuchniach z wyspą. Bliskie sąsiedztwo najważniejszych sprzętów pozwala na zachowanie ciągłości pracy. Eliminuje ponadto konieczność przemierzania znacznych odległości i oszczędność czasu. To szczególnie istotne, gdy wykonuje się kilka czynności jednocześnie.

Rate this post