Blat z granitu a blat z konglomeratu. Porównanie
Wybór blatu kuchennego to ważna decyzja podejmowana na lata. Dobry blat musi być z jednej strony praktyczny, czyli wytrzymały, odporny na wilgoć, łatwy w utrzymaniu w czystości, a z drugiej – estetyczny i wpisujący się w styl kuchni. Powyższe wymagania spełniają blaty wykonywane z naturalnego granitu oraz konglomeratu. Który z nich będzie nam lepiej służył? Sprawdźmy!
Zalety i wady blatów granitowych
Blaty z naturalnych materiałów, czyli drewna i kamienia, są bardzo modne i pożądane. Wśród nich króluje granit – szlachetny kamień o wyjątkowych właściwościach, które sprawiają, że świetnie spisuje się w trudnych kuchennych warunkach. Do najważniejszych zalet blatów granitowych należą:
luksusowy, unikalny wygląd – każdy blok kamienia ma niepowtarzalny wzór, granit występuje również w szerokiej gamie barw;
trwałość – jest odporny na uderzenia, szok termiczny, wilgoć, kwasy;
łatwość utrzymania w czystości – na co dzień wystarczy przecierać go wilgotną szmatką, można również używać detergentów;
możliwość zeszlifowania ewentualnych zarysowań – dzięki temu blat będzie prezentował się nienagannie przez wiele lat.
Jak każdy materiał, granit ma swoje wady. Nie jest to rozwiązanie tanie, choć wysoka cena idzie w parze z wysoką jakością. Drugim minusem jest masa kamienia – ciężki blat potrzebuje odpowiednio wzmocnionych szafek. Granit wymaga również umiejętnej obróbki, a jego wykonanie i montaż trzeba powierzyć doświadczonym fachowcom, np. kamieniarzom z okolic Poznania – firmie Granit-mar.
Charakterystyka blatów z konglomeratu
Konglomerat powstaje w wyniku zmielenia kamienia, np. kwarcu, granitu lub marmuru, i połączenia go z żywicą epoksydową. Powstały materiał jest wytrzymały, a przy tym znacznie lżejszy i łatwiejszy w obróbce niż lity kamień. Dużą zaletą konglomeratu jest jego powtarzalność w kolorystyce. Bez obaw można wybrać materiał na małej próbce i być pewnym powtarzalności wzoru i koloru. Zachowuje on przy tym większość cech naturalnego kamienia: jest twardy, odporny na działanie wodę, kwasy i ścieranie, łatwo go wyczyścić i wygląda bardzo estetycznie. Konglomerat jest dostępny w szerokiej gamie kolorów i bez problemu można dopasować go do kuchni w każdym stylu. Blat z konglomeratu ma również swoje wady, a największą z nich jest brak odporności na wysokie temperatury powyżej 130 st. Celsjusza.
Podsumowując, przy wyborze między granitem a konglomeratem warto kierować się właściwościami i wyglądem obu materiałów, by uzyskać efekt, który idealnie wpisze się w nasze oczekiwania dotyczące blatu kuchennego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana