Artykuł sponsorowany

Blat z granitu a blat z konglomeratu. Porównanie

Blat z granitu a blat z konglomeratu. Porównanie

Wybór blatu kuchennego to ważna decyzja podejmowana na lata. Dobry blat musi być z jednej strony praktyczny, czyli wytrzymały, odporny na wilgoć, łatwy w utrzymaniu w czystości, a z drugiej – estetyczny i wpisujący się w styl kuchni. Powyższe wymagania spełniają blaty wykonywane z naturalnego granitu oraz konglomeratu. Który z nich będzie nam lepiej służył? Sprawdźmy!

Zalety i wady blatów granitowych 

Blaty z naturalnych materiałów, czyli drewna i kamienia, są bardzo modne i pożądane. Wśród nich króluje granit – szlachetny kamień o wyjątkowych właściwościach, które sprawiają, że świetnie spisuje się w trudnych kuchennych warunkach. Do najważniejszych zalet blatów granitowych należą:

  • luksusowy, unikalny wygląd – każdy blok kamienia ma niepowtarzalny wzór, granit występuje również w szerokiej gamie barw;

  • trwałość – jest odporny na uderzenia, szok termiczny, wilgoć, kwasy;

  • łatwość utrzymania w czystości – na co dzień wystarczy przecierać go wilgotną szmatką, można również używać detergentów;

  • możliwość zeszlifowania ewentualnych zarysowań – dzięki temu blat będzie prezentował się nienagannie przez wiele lat.

Jak każdy materiał, granit ma swoje wady. Nie jest to rozwiązanie tanie, choć wysoka cena idzie w parze z wysoką jakością. Drugim minusem jest masa kamienia – ciężki blat potrzebuje odpowiednio wzmocnionych szafek. Granit wymaga również umiejętnej obróbki, a jego wykonanie i montaż trzeba powierzyć doświadczonym fachowcom, np. kamieniarzom z okolic Poznania – firmie Granit-mar.

Charakterystyka blatów z konglomeratu 

Konglomerat powstaje w wyniku zmielenia kamienia, np. kwarcu, granitu lub marmuru, i połączenia go z żywicą epoksydową. Powstały materiał jest wytrzymały, a przy tym znacznie lżejszy i łatwiejszy w obróbce niż lity kamień. Dużą zaletą konglomeratu jest jego powtarzalność w kolorystyce. Bez obaw można wybrać materiał na małej próbce i być pewnym powtarzalności wzoru i koloru. Zachowuje on przy tym większość cech naturalnego kamienia: jest twardy, odporny na działanie wodę, kwasy i ścieranie, łatwo go wyczyścić i wygląda bardzo estetycznie. Konglomerat jest dostępny w szerokiej gamie kolorów i bez problemu można dopasować go do kuchni w każdym stylu. Blat z konglomeratu ma również swoje wady, a największą z nich jest brak odporności na wysokie temperatury powyżej 130 st. Celsjusza. 

Podsumowując, przy wyborze między granitem a konglomeratem warto kierować się właściwościami i wyglądem obu materiałów, by uzyskać efekt, który idealnie wpisze się w nasze oczekiwania dotyczące blatu kuchennego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.