Pakowanie w folię lub woreczki, które są z niej wykonane, to jeden z najczęściej stosowanych sposobów zabezpieczania produktów. Zaletą takich opakowań jest ich odporność na wilgoć i czynniki biologiczne. Szczelne zamknięcie chroni też przed dostępem powietrza. W efekcie np. produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość. Do zamykania woreczków stosuje się zgrzewarki do folii.

Na czym polega zgrzewanie folii?

Folia, którą stosuje się w roli opakowań czy w gospodarstwach domowych, jest wykonana z polietylenu lub polipropylenu. Te dwa popularne tworzywa charakteryzują się bardzo wysoką plastycznością, co pozwala na ich rozciąganie do bardzo małych grubości. Jednocześnie są elastyczne i wysoce odporne na rozrywanie. Obok PE i PP można też spotkać opakowania wykonane z tzw. polifeiny, która charakteryzuje się podobnymi właściwościami. Wymienione cechy sprawiają, że z tych tworzyw powstają trwałe, lekkie i tanie opakowania o wysokiej przejrzystości. Są one również podatne na szczelne zamknięcie. Umożliwia to wykorzystanie specjalnego urządzenia, jakim jest zgrzewarka do folii. Proces zamknięcia przy jej pomocy jest bardzo prosty. Polega na wstępnym rozgrzaniu, uplastycznieniu i upłynnieniu tworzywa, a następnie jego wystudzeniu. W trakcie tego procesu molekuły materiału mieszają się ze sobą tworząc jednolitą strukturę.

Pakowanie za pomocą zgrzewek może się odbywać zarówno do woreczków, jak i do półrękawka czy folii w taśmie. Podczas obsługi urządzeń manualnych operator sam układa produkt pomiędzy warstwami folii, umieszcza go na stole maszyny i opuszcza element grzejny. W urządzenia półautomatycznych opuszczanie i poodnoszenie ramienia odbywa się samoczynnie w zaprogramowanym rytmie.

Różne metody zgrzewania

Chociaż zgrzewanie zawsze przebiega na tych samych zasadach, do uzyskania wysokiej temperatury i chłodzenia materiału są wykorzystywane równe metody. Do najpopularniejszych zalicza się zgrzewanie:

  • za pomocą drutu lub taśmy – elementem grzejnym jest drut, przez który przepływa prąd,
  • za pomocą klina – elementem grzejnym jest specjalny klin przesuwany po prowadnicy, źródłem ciepła jest kolba lutownicza,
  • kontaktowe – elementem grzejnym są jedna lub dwie listwy, pomiędzy którymi ściska się folię,
  • impulsowe – przypomina zgrzewanie kontaktowe, jednak listwy są na przemian nagrzewane i chłodzone,
  • ultradźwiękowe – ciepło jest wytwarzane poprzez zmianę pól natężeń ściskających i rozciągających,
  • pojemnościowe – uplastycznienie folii następuje pomiędzy elektrodami kondensatora.

Do najpopularniejszych i najczęściej stosowanych zalicza się metoda zgrzewania kontaktowego. Dostarczane przez firmę DiD-Pak zgrzewarki manualne i półautomatyczne, które pracują w przedsiębiorstwach przy pakowaniu, są również wyposażane w różne urządzenia dodatkowe. Są to np. rozdmuchiwarki folii, które „otwierają” rękaw lub worek, ułatwiając umieszczenie w nim produktów. Ciekawym rozwiązaniem są też tunele grzewcze, w których można pakować produkty w folię termokurczliwą. W praktyce stosuje się także nawijarki i owijarki oraz wiele innych akcesoriów, które usprawniają pracę operatora.