Pełnowartościowa żywność ciągle zdobywa nowych zwolenników. Oprócz tego, że dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jej produkcja nie narusza w żaden sposób rygorystycznych zasad ochrony środowiska. Do jednego z przejawów prozdrowotnych i proekologicznych trendów, z pewnością zaliczyć można ponowne zainteresowanie się orkiszem.

Zboże to, będące pradawną odmianą doskonale nam znanej pszenicy, słynie przede wszystkim ze swego dobroczynnego wpływu na ludzki organizm. Powszechnie w końcu wiadomo, że obniża cholesterol, przyspiesza przemianę materii oraz stymuluje działanie układu odpornościowego. Podejrzewamy, iż fakty te niewiele by jednak nie znaczyły, gdyby potrawy zawierające opisywane ziarno były zwyczajnie niesmaczne. Na szczęście propozycje bazujące na orkiszu są wprost przepyszne.

Kanapki

Nic naszym zdaniem nie może się równać z najprostszymi daniami. Ich atrakcyjność polega na wykorzystaniu kilku niezwykle udanych składników, których wprost nie wypada przyćmiewać niczym innym. Kanapki idealnie reprezentują takie podejście. Wielu ludzi zgodnie uważa, że bochenki wypiekane z mąki orkiszowejmiędzy innymi dzięki niesamowitej strukturze i świetnemu zapachowi – są najlepszymi, jakie kiedykolwiek jedli. Takiego rodzaju chleb wystarczy posmarować dobrym masłem, twarożkiem, hummusem, czy pastą z awokado, by otrzymać niezwykle pożywne śniadanie lub kolację.

Naleśniki

Ciężko spotkać osobę, które nie przepadałaby za naleśnikami. Te przygotowywane z idealnej mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę fantastycznie. Łatwo się smażą, cechują się bogatym smakiem, a przy tym nadają się zarówno do wersji słodkich, jak i wytrawnych. Delikatne, cienkie naleśniki podawać możemy z dżemem, domową czekoladą, jogurtem, szpinakiem bądź warzywami z patelni.

Kotleciki

Nie się ukryć, że warzywne kotleciki wybitnie komponują się z tradycyjnym polskim obiadem. Pasują do ziemniaków, przeróżnych surówek, w tym mizerii. Przyrządzone z płatków orkiszowych, grysiku (które można zastąpić kaszą), marchewki, czosnku, cebuli i oliwy stanowić będą część pełnoprawnego posiłku. Dla podkreślenia wyrazistości nie zaszkodzi dodać ulubionych przypraw – za każdym razem mogą to być inne kompozycje.

Zupy

Wyjątkowo ciekawym daniem na bazie orkiszu – mówi osoba reprezentująca sklep internetowy Diograokazuje się być zupa. Jest łatwa do przygotowania, co wcale nie oznacza, że niczym się nie wyróżnia – uznaje się ją za coś absolutnie niebanalnego. To udana alternatywa dla tradycyjnego krupniku, na którym, nawiasem mówiąc, można się wzorować gotując ową potrawę. W tym przypadku jej tak zwaną tajną bronią są moczone wcześniej ziarna orkiszu.

Pierogi

Wszyscy Polacy kochają pierogi. I choć zazwyczaj opierają się ona na białej mące pszennej, zastąpienie jej tą orkiszową wyjdzie nam tylko na dobre. Reszty receptury nie trzeba w żaden sposób modyfikować; także farsz może być taki, do jakiego się przyzwyczailiśmy. Z drugiej strony wszelkie eksperymenty są dozwolone. Dla przykładu, wybitnie pyszne okażą się pierogi z czerwoną soczewicą, dynią, czy też z cukinią.