Magazynowanie wody pitnej sprawdza się nie tylko w gospodarstwach czy większych przedsiębiorstwach, lecz także w domach prywatnych. Jest to świetna metoda na zabezpieczenie się przed brakiem dostępu do wody bieżącej, jednak należy pamiętać o tym, aby przechowywać ciecz w odpowiedni sposób. Z artykułu dowiesz się, w jakich zbiornikach można składować wodę pitną oraz co wpływa na jej przydatność do spożycia.

Charakterystyka zbiorników na wodę pitną

Wody pitnej absolutnie nie można przechowywać w przypadkowo wybranych zbiornikach. Nieodpowiedni zakup może skutkować zmarnowaniem się dużego zapasu cieczy, aby więc tego uniknąć, warto dokładnie zapoznać się z ofertą producentów. Zbiorniki na wodę pitną powinny być wykonane z polietylenu, czyli tworzywa sztucznego, które wykazuje odporność na korozję, utlenianie czy skrajne warunki atmosferyczne. Musi być to polietylen atestowany – przystosowany do bezpośredniego kontaktu z wodą pitną – który nie wydziela szkodliwych substancji. Warto pamiętać o prawidłowym doborze pojemności zbiornika: na rynku z łatwością można znaleźć warianty, które umożliwiają dopasowanie wielkości zbiornika do bezpośredniego zapotrzebowania na wodę.

Zbiorniki na wodę pitną powinny być przechowywane w zacienionych miejscach, w których panuje możliwie najniższa temperatura latem. Zimą natomiast należy umiejscowić zbiornik tak, aby magazynowana woda nie zamarzła. Dzięki niewielkiej masie zbiorników, ich transport nie jest trudny i skomplikowany, a wszystko to wpływa zarówno na przydatność, jak i na sam smak wody pitnej.

Jak długo można przechowywać wodę pitną?

Optymalny czas przechowywania wody pitnej w zbiornikach uzależniony jest od wielu czynników, m.in. lokalizacji , panujących temperatur oraz ogólnego sposobu magazynowania. Jak mówi ekspert z firmy MiM Zbiorniki, producenta zbiorników na wodę pitną, paliwa i substancje chemiczne:

Choć nie ma konkretnych zasad oraz wskazań dotyczących czasu przechowywania wody pitnej w zbiornikach, warto podchodzić do tego rozsądnie. Powszechnie uznaje się, że woda może być magazynowana ok. pół roku, maksymalnie – rok. Należy jednak na bieżąco monitorować jej stan oraz przydatność, zwłaszcza tuż przed spożyciem.

Zbiorniki na wodę pitną gwarantują maksymalną szczelność i bezpieczeństwo magazynowania wody, należy zadbać także o pozostałe czynniki – takie, jak szczelne zamknięcie czy odpowiednie umiejscowienie. Ponadto warto wybierać zbiorniki od znanych i zaufanych producentów, którzy sprzedają produkty certyfikowane i atestowane.