Grillowanie zyskało w Polsce dużą popularność w latach 90-tych – od tamtego czasu weekendy spędzane w gronie znajomych czy rodziny przy pieczonych na ruszcie kiełbaskach i innych mięsach stały się wręcz polską tradycją. Nic dziwnego zatem, że rynek związany z produkcją grilli nieustannie się rozwija, oferując coraz to lepsze, nowocześniejsze rozwiązania – jednym z nich jest np. połączenie grilla z wędzarnią.

Czym jest grillo-wędzarnia?

Już po samej nazwie nietrudno domyślić się przeznaczenia grillo-wędzarni. Są to urządzenia, które mogą być wykorzystywane zarówno do szybkiego pieczenia mięsa na ruszcie, jak i do powolnego wędzenia w dymie. Jest to zasługa ich specyficznej liniowej konstrukcji, odróżniającej je od zwykłych grilli. Typowa grillo-wędzarnia podzielona jest na trzy komory, które razem tworzą kształt przypominający lokomotywę. Z przodu znajduje się palenisko, w którym rozpala się żar z węgla lub drewna. Następna jest komora z rusztem – to tutaj można grillować jedzenie. Dzięki zamykanej pokrywie możliwe jest przygotowanie mięsa metodą barbecue, czyli powolnego pieczenia w dumie i stosunkowo niskiej temperaturze. Za komorą z rusztem znajduje się „komin”, czyli komora do wędzenia. Przykładem grillo-wędzarni o tego typu konstrukcji są modele Prince i Queen, dostępne w ofercie firmy Smoker.

Jakie możliwości daje grillo-wędzarnia?

Grillo-wędzarnia to z pewnością lepszy nabytek do ogródkowego, regularnego grillowania, niż tanie urządzenia dostępne powszechnie w supermarketach. Dzięki wykorzystaniu w ich produkcji grubej blachy ze specjalnego stopu stali są znacznie trwalsze, a także mają lepsze parametry użytkowe – lepiej się nagrzewają i utrzymują ciepło, dlatego mogą pracować nawet w trudnych warunkach pogodowych, np. w czasie opadów. Dzięki swej konstrukcji mogą być wykorzystywane na więcej sposobów – bez problemu przygotujemy w nich nie tylko kiełbaski i karkówkę, ale również żeberka, kurczaki i większe porcje mięsa (choć będzie to wymagało więcej czasu). Są one również idealnym rozwiązaniem dla każdego miłośnika mięsa, który preferuje zdrowe wędliny i przetwory własnej roboty – przydomowe grillo-wędzarnie sprawdzą się więc nie tylko w sezonie letnim.

Dlaczego warto grillować na dobrym sprzęcie?

Dobrej jakości grillo-wędzarnia pozwala przygotowywać jedzenie, które są nie tylko smaczniejsze, ale – co równie ważne – znacznie zdrowsze, niż te upieczonym na tanim ruszcie. Liniowa konstrukcja grillo-wędzarni pozwala wyeliminować zjawisko skapywania wytopionego z mięsa tłuszczu na rozżarzone węgle – tym samym nie dochodzi do powstawania szkodliwych, chorobotwórczych substancji, które mogłyby z powrotem przenikać w głąb jedzenia. 

Rate this post