Artykuł sponsorowany

Jak poprawnie przygotować kawę mleczną?

Jak poprawnie przygotować kawę mleczną?

Wbrew pozorom przygotowanie idealnej kawy mlecznej wymaga wiedzy i umiejętności. Wystarczy jednak pamiętać o kilku podstawowych elementach, by za każdym razem uzyskać idealny napój z mleczną pianką. Do tego w zaciszu własnego domu. Jak poprawnie przygotować kawę mleczną i o czym należy pamiętać? Postanowiliśmy spytać ekspertów, którzy o kawie wiedzą wszystko.

Idealnie zaparzone espresso – podstawa każdej mlecznej kawy

Espresso to podstawa. Bez niego nie powstanie idealnie mleczna kawa. Dlatego na początku skupimy się na przygotowaniu idealnej bazy, która następnie stanie się mleczną kawą z puszystą pianką.

Podstawą jest oczywiście kawa najwyższej jakości – mówi specjalista z firmy Julis Meinl, która nieprzerwanie od 1862 roku oferuje kawy premium. – Miłośnicy lekkich i mniej gorzkich kaw powinni wybrać kawę 100% arabica lub jedynie z niewielkim dodatkiem robusty. Dobrze jest ustawić młynek na najwyższy lub średni poziom mielenia. Ci, którym zależy na większej ilości kofeiny oraz mocniejszym i bardziej wyrazistym smaku powinni wybrać mieszankę z większą zawartością robusty. Wówczas ziarna należy zmielić na drobno.

Na 30 ml idealnego espresso należy przygotować około 7-8 g kawy. Poprawnie przygotowane espresso powinno posiadać piankę o orzechowym kolorze i jednolitej strukturze, bez bąbli powietrza. Zbyt niska lub zbyt ciemna piana mogą świadczyć o nieprawidłowej ekstrakcji kawy. Tak przygotowaną kawę można uzupełnić o mleko, tworząc idealne cappuccino, latte macchiato lub flat white – dodaje specjalista.

Przygotowanie mlecznej pianki. Poprawne spienianie mleka

Do przygotowania idealnej mlecznej pianki niezbędne będzie schłodzone mleko oraz metalowy dzbanek z szerszą wylewką. Zimny dzbanek należy napełnić do połowy świeżym, schłodzonym do temperatury 4°C mlekiem. Po uruchomieniu dyszy ekspresu i usunięciu skondensowanej pary należy włożyć ją do dzbanka tuż pod powierzchnią mleka. Jednostajny szum świadczy o tym, że dysza znajduje się we właściwej pozycji. Po podgrzaniu mleka do temperatury ok. 36°C dyszę należy zanurzyć głębiej, mieszając mleko kołowym ruchem. Gdy pianka osiągnie temperaturę ok. 65°C, jest gotowa – nie należy jednak przestawać wykonywać kolistych ruchów do czasu, aż rozpocznie się nalewanie mleka do filiżanki, kubka lub szklanki.

Cappuccino – idealne połączenie kawy i mleka

W przypadku cappuccino do zaparzonego espresso wlewamy powoli spienione mleko. Na początku z wysokości ok. 10 cm nad kawą, na samym jej środku. Po chwili dzbanek obniżamy tuż nad powierzchnię kawy i powoli wlewamy, aż pojawi się biały punkt. W tym momencie można spróbować utworzyć na powierzchni wybrany wzór, na przykład serca.

Warto pamiętać, że do przygotowania idealnego cappuccino potrzebna będzie również podgrzana filiżanka o grubszych ściankach – dzięki temu kawa tak szybko nie wystygnie. Do przygotowania idealnej kawy niezbędne będzie 25 ml espresso i 100 ml mleka, które po spienieniu będzie miało objętość 125 ml. Cappuccino charakteryzuje się wyrazistym smakiem espresso, które uzupełnione jest o delikatne mleko. Dlatego jest idealnym wyborem dla osób, które lubią czuć wyrazisty smak kawy wzbogaconej o smak mleka.

Caffe latte – kawa pół na pół z mlekiem

Latte przygotowuje się podobnie jak cappuccino, wykorzystując espresso oraz spienione mleko. Różnią je proporcje – w caffe latte znajdziemy tyle samo kawy, co mleka. Natomiast od latte macchiato różni je sposób wykonania. W tym przypadku kawa łączy się z mlekiem, a na powierzchni widoczna jest grubsza warstwa pianki. Nie ma jednak warstw charakterystycznych dla macchiato.

Mokka – mleczna kawa z czekoladą

Odmianą latte jest mokka, czyli kawa, w której oprócz espresso i mleka znajdziemy również rozpuszczoną czekoladę lub czekoladowy syrop, w proporcji 1:3. Wykorzystać możemy ciemną, mleczną lub nawet białą czekoladę, w zależności od upodobań. Espresso mieszamy z czekoladą, a następnie dodajemy gorące mleko. Mokka nie posiada mlecznej pianki i jest kawą dość dużą – podaje się ją w wysokich szklankach o pojemności 200 ml.

Latte macchiato – czyli „mleko z kawą”

Oczywiście w latte macchiato espresso również odgrywa znaczącą rolę, jednak stanowi ono jedynie 20% objętości napoju. Więcej jest tu mleka – dzięki czemu kawa jest niezwykle delikatna. W tym przypadku to kawę dolewa się do spienionego mleka, uzyskując efektowne warstwy. Do spienionego mleka po ściance wysokiej szklanki delikatnie wlewamy espresso. Na dole powinno pojawić się mleko, pośrodku espresso, a na samej górze delikatna mleczna pianka. Całość mieszamy przed wypiciem, by połączyć warstwy, uzyskując idealną mleczną kawę.

Espresso macchiato – dla miłośników mocnej kawy z odrobiną mleka

Kawa mleczna równie dobrze może zawierać jedynie odrobinę mleka. Tak jest w przypadku espresso macchiato, które przygotowuje się na bazie espresso oraz jedynie dwóch-trzech łyżeczek gorącego mleka. Dzięki temu intensywny smak kawy zostaje złagodzony słodyczą mleka, a jednocześnie to kawa zdecydowanie dominuje na pierwszym planie – w przeciwieństwie do mocno mlecznego cappuccino lub latte.

Flat white. Po prostu kawa z mlekiem

Co jeśli nie posiadamy profesjonalnego sprzętu do spieniania mleka? W zaciszu własnego domu możemy przyrządzić doskonałą flat white. To kawa, do której przygotowania wykorzystuje się pojedyncze lub podwójne espresso, a następnie zalewa podgrzanym mlekiem. Ważne są jednak proporcje – we flat white powinno być dwa razy więcej kawy niż mleka. Warto jednak pamiętać, aby nie podgrzewać mleka do temperatury wyższej niż 65°C. Mleko podgrzane do temperatury powyżej 70°C może stać się gorzkie. Zamiast mleka krowiego doskonale sprawdzi się mleko sojowe, owsiane lub migdałowe – nie tylko do flat white, ale również do innych rodzajów mlecznych kaw.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.