Naczynia to z pewnością najdelikatniejsze przedmioty, na które musimy uważać podczas przeprowadzki. Szkło, porcelana czy ceramika, wymagają odpowiedniego zabezpieczenia, by nie ulec zniszczeniu. Również sam sposób ich pakowania jest niezwykle ważny i może wpłynąć na zmniejszenie prawdopodobieństwa ich stłuczenia. Jak się do tego przygotować i o czym musimy koniecznie pamiętać podczas ich zabezpieczania? Wyjaśniamy!

Przygotowanie do pakowania naczyń – materiały 

Pierwszym krokiem, który powinniśmy wykonać, jest zebranie odpowiednich materiałów, potrzebnych do ochrony naczyń. Oceńmy realnie ile sztuk talerzy, kubków, filiżanek posiadamy, a następnie jak wiele z nich jest szczególnie delikatnych. Do ochrony tych przedmiotów najlepiej sprawdzi się folia bąbelkowa. Jeśli jednak mamy naprawdę sporo naczyń do przewiezienia, a ze względów finansowych czy ekologicznych, nie chcemy jej w tak dużych ilościach zakupywać, użyjmy papieru.

Przed przeprowadzką z mieszkania do nowego lokum, zapewne pozbędziemy się wielu rzeczy. Pakując kolejne kartony czy walizki, zrobimy w końcu osobną stertę przedmiotów, które wyrzucimy, ponieważ zwyczajnie będziemy zmęczeni lub uznamy je za zbędne. Do takich najczęściej należy papierowa prasa, z którą nie robiliśmy porządku na bieżąco, więc zalegała i kurzyła się gdzieś na półkach. Jest to jednak idealna okazja do wykorzystania jej ponownie i nie marnowania użytecznych przedmiotów. Gazety przydadzą się nam z całą pewnością do pakowania naczyń, zwłaszcza tych nieco mniej delikatnych oraz do wypełniania pustej przestrzeni w kartonie.

Innym, równie dobrym materiałem mogą być ręczniki papierowe czy papier toaletowy. Lepiej sprawdzą się one jednak przy mniejszych rzeczach z nieco grubszego szkła. Do tego rodzaju przedmiotów należą np. kieliszki do wódki, na jajka lub chociażby szklanki. Przy większych naczyniach, mógłby nie posłużyć dobrze, ze względu na łączenia między kawałkami i ryzyko rozdarcia się podczas pakowania lub ich przewożenia.

Jak prawidłowo pakować delikatne przedmioty 

Pakując naczynia podczas przeprowadzki, zawsze starajmy się układać je według gabarytów i wagi. Te cięższe muszą znaleźć się na spodzie, by nie uszkodzić tych lżejszych. Poza tym, dno kartonu możemy wyłożyć czymś miękkim jak folia bąbelkowa lub chociażby zwykły ręcznik. Pamiętajmy także o dobrej taśmie klejącej. Przy kartonach, w których konieczne jest zaklejenie nią spodu musimy zrobić to z podwójną precyzją, by naczynia nie wydostały się dołem i nie rozbiły – doradza specjalista z firmy Autor Przeprowadzki świadczącej usługi na terenie całego kraju oraz zagranicą.

Jedną z najważniejszych rzeczy będzie karton i sposób ułożenia naczyń. Przede wszystkim, materiał, z którego będzie on wykonany musi być solidny. Nie decydujmy się na cieńszy karton, tylko ze względu na to, że szkło, które pakujemy jest lekkie. Oprócz ryzyka pęknięcia uchwytów przy podnoszeniu, istnieje również możliwość jego przewrócenia lub obicia podczas transportu. Tworzy osłonę dla delikatnych przedmiotów, więc musi być wytrzymały. Obecnie, możemy znaleźć również specjalne modele dostosowane do ochrony naczyń z osobnymi przegródkami na poszczególne rodzaje.

Ostatnimi rzeczami, o których musimy pamiętać jest wypełnienie pustej przestrzeni oraz oznakowanie kartonu. W kartonie nie powinna znaleźć się żadna duża luka, która umożliwiłaby przemieszczanie się naczyń. Do tego celu najlepiej posłużą strony gazet zwinięte w kulkę lub puste kartonowe opakowania. Co do oznaczenia pudeł z naczyniami, wystarczy napisać na nich np. „uwaga szkło!” lub „naczynia!”, by powiadomić osobę je przenoszącą o szczególnej ostrożności oraz kolejności układania w pojeździe.

Rate this post