Coraz częściej jadamy w restauracjach czy to przy okazji wakacyjnych wyjazdów, czy specjalnych okazji, czy z braku ochoty na gotowanie w danym dniu. Szukając ciekawego miejsca, często zasięgamy opinii znajomych, sprawdzamy opinie w portalach internetowych lub czytamy blogi kulinarne. Opinie mogą być różne w zależności od tego, co jest dla nas najważniejszym kryterium przy wyborze restauracji.

Na co najczęściej zwracamy uwagę, wybierając restaurację?
Takie pytanie zadaliśmy gościom w sopockiej Restauracji Symfonia Smaków. Najczęstsze odpowiedzi wskazywały na autorskie menu, niebanalny wystrój i dobrą lokalizację.

Atrakcyjna lokalizacja

Zdarzają się restauracje tak wyjątkowe, że nie przeszkadza nam to, że dojazd do nich zajmie nam dużo czasu. Jednak będziemy z nich korzystać zapewne tylko przy wyjątkowych okazjach. Zazwyczaj szukamy jednak miejsc z dogodną lokalizacją, takich, przy których uda się spokojnie zaparkować, a jeszcze chętniej po smacznym posiłku przespacerować. Czasami z polecenia znajomych, czy po przeczytaniu pozytywnej recenzji, zapisujemy sobie nazwę, choć restauracja nie jest w naszym mieście. Mamy ją jednak na uwadze jadąc na wakacje, w podróż służbową czy przejeżdżając przypadkiem w okolicy.

Autorskie menu

Szefowie Kuchni w dobrych restauracjach starają się zaproponować gościom swoje autorskie menu. W końcu to jeden z głównych powodów jadania poza domem: próbowanie potraw, których nie bylibyśmy w stanie sami przygotować. Obecnie bardzo popularny jest powrót do tradycyjnej kuchni polskiej i podawanie jej potraw w niespotykanej, nowatorskiej formie. O takich oczywistościach jak świeże, sezonowe czy lokalne produkty nie będziemy już nawet wspominać.

Wystrój wnętrz

Od zawsze wiadomo, że jada się nie tylko ustami. Zapach potrawy, czy to, jak wygląda ma wcale nie mniejsze znaczenie niż jej smak. Dotyczy to również wystroju wnętrza, w którym przychodzi nam jeść. Cenione są bardzo wnętrza niebanalne, dające wrażenie harmonii, spokoju i czystości. Jeszcze lepiej, kiedy za oknem możemy podziwiać piękne widoki czy kipiącą zielenią naturę.

Profesjonalna obsługa

Aż trudno uwierzyć ilu restauratorów zapomina, że uprzejmy i profesjonalny personel to w dzisiejszych czasach konieczność. Obsługa kelnerska powinna znać wszystkie szczegóły serwowanego menu, umieć odpowiedzieć na wszelkie pytania klientów, a w razie potrzeby również doradzić wybór dania. Tworząc miłą przyjazną atmosferę, pracuje nie tylko na swój napiwek, ale również na renomę restauracji.