Artykuł sponsorowany

Czego nie wiedzieliście o serach długodojrzewających?

Czego nie wiedzieliście o serach długodojrzewających?
Produkcja serów długodojrzewających, jak można domyślić się po ich nazwie, zajmuje istotnie więcej czasu niż produkcja serów świeżych, twarogowych czy choćby mozzarelli. Wynika to stąd, że po uformowaniu ser leżakuje jeszcze w odpowiednich warunkach, zanim będzie gotowy do jedzenia. Zabiera to zwykle od kilku miesięcy do nawet kilku lat!  W tym czasie ser nabiera wyrazistego zapachu i smaku, a także innych właściwości. Co jeszcze warto wiedzieć? W procesie dojrzewania sera przywrócone zostaje wiele dobroczynnych szczepów bakteryjnych, których duża część została usunięta w wyniku wcześniejszej pasteryzacji mleka. Szczególnie wartościowe są bakterie wytwarzające kwas propionowy, przejawiający właściwości takie jak regulacja poziomu cholesterolu i cukru we krwi czy wzmacnianie odporności poprzez redukcję stanów zapalnych. Kwas ten stwarza ponadto korzystne warunki do rozwoju innych „dobrych” bakterii (Bifid i Lactobacillus), a także ułatwia wchłanianie wapnia.

Więcej korzyści zdrowotnych

Tego ostatniego pierwiastka jest zresztą w serach długodojrzewających znacznie więcej niż w serach świeżych. Oprócz niego znaleźć tam możemy również wysokie stężenie innych cennych składników odżywczych, czyli np. fosforu, cynku, witaminy A, ważnej dla kości witaminy K2, B12 i ryboflawiny, a także pełnowartościowego białka. Jeśli chodzi o pozytywny wpływ sera długodojrzewającego na zdrowie, to wykazano też, że jego jedzenie zwiększa poziom pH w ustach, zapobiegając tym samym rozwojowi próchnicy i zapaleniu dziąseł. Co ciekawe, zjawisko to nie występuje w przypadku spożywania twarogu, jogurtu czy mleka.

Dla każdego coś dobrego

Uwaga, ważna informacja dla osób nietolerujących laktozy! Otóż sery długodojrzewające zawierają jej znacznie mniej niż inne gatunki, co pozwala korzystać z wymienionych wyżej zalet bez przykrych konsekwencji ze strony układu pokarmowego. Jeśli z kolei nie odpowiada nam bardzo intensywny smak serów leżakujących 9 czy 12 miesięcy, wybierzmy łagodniejsze sery 3- i 6-miesięczne. Każdy z nich znaleźć możemy choćby w ofercie „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie.

Ciekawostki

Wbrew obiegowej opinii podtrzymywanej przez liczne bajki dla dzieci ser wcale nie jest mysim przysmakiem. Oczywiście jeśli w pobliżu nie będzie nic innego do jedzenia, myszy chętnie go skonsumują, ale jeśli do wyboru dać im też jakiś produkt zbożowy (zwłaszcza słodki!), to zdecydują się raczej właśnie na ów drugi przysmak. Ogromnym amatorem sera długodojrzewającego okazał się za to pewien holenderski astronauta, który ubłagał NASA, by na kilkumiesięczną misję w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej pozwolono mu zabrać ulubiony specjał. I tak oto któregoś pięknego dnia aż 15 kilogramów sera znalazło się na orbicie okołoziemskiej…

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.