Pellet jest materiałem, który ma formę drobnego granulatu i produkowany jest najczęściej z trocin, ścinek oraz rozdrobionych odpadów drzewnych, które po oczyszczeniu są poddawane prasowaniu pod ciśnieniem, a następnie granulowane. Dzięki takim zabiegom otrzymuje się zwarte biopaliwo, które ma wysoką wartość opałową, niską wilgotność oraz zawartość popiołu. Pellet jest wykorzystywany głównie do ogrzewania budynków – domów jednorodzinnych oraz większych obiektów wielorodzinnych, komercyjnych, czy też użyteczności publicznej. Z dużym powodzeniem jest stosowany w domowych kominkach i grillach elektrycznych. Jaki rodzaj pelletu jest najlepszy? Na co zwrócić uwagę przy wyborze opału?

Cechy pelletu dobrej jakości

Jednym z najchętniej wybieranych paliw stałych jest pellet drzewny, który ma największą wartość energetyczną. Zawiera w sobie wyłącznie trociny drzew iglastych oraz liściastych i pozbawiony jest toksycznych substancji, co sprawia, że jest uznawany za ekologiczny opał.

Dobry, ekologiczny pellet odznacza się wysoką kalorycznością, co przekłada się w bezpośredni sposób na jego mniejsze zużycie, a więc niższe koszty ogrzewania. Taki opał dobrze się spala, nie powoduje awarii kotła, a także jest przyjazny dla środowiska i otoczenia.

Skład chemiczny oraz normy jakościowe to pierwsze elementy, które wyróżniają pellet dobrej jakości. Średnica pelletu wynosi od 6 do 8 mm, gęstość od 600 do 750 kg/m3, minimalna kaloryczność 4,6 kWh/kg, wilgotność mniejsza niż 10% oraz brak zawartości dodatków to normy, które powodują, że pellet charakteryzuje się wysoką wydajnością. Każdy producent opału powinien dostarczyć informacje na temat takich parametrów, a ich porównanie z normami to pierwszy i najważniejszy etap wyboru przy zakupie.

Parametry jakościowe są określone w normach europejskich, dlatego ich porównanie z parametrami widniejącymi na opakowaniu pozwala na zorientowanie się, z jakim materiałem ma się do czynienia. Ten dobrej jakości posiada odpowiednie certyfikaty, które przypisują go do danej klasy (A1, A2, B). Pellet oznaczony certyfikatem powinien spełniać wymagania jakościowe normy europejskiej EN ISO 17225 – 2 dotyczącej opału przeznaczonego na cele grzewcze. Pellet klasy A1 jest uznawany za najwyższej jakości i wytwarza się go z najlepszych surowców, czyli pni drzew i odpadków drzewnych, które nie były poddane obróbce chemicznej.

Dlaczego warto wybierać pellet jako opał?

Pellet ma zerowy bilans CO2 i zmniejsza koszty ogrzewania. To właśnie te dwie cechy sprawiają, że jest jednym z najchętniej wybieranych rodzajów opału. Ważne jednak, aby stosować opał wysokiej jakości.

Jak mówi sprzedawca za sklepu www.499.pl:

Pellet to rodzaj opału, który z roku na rok zyskuje na popularności i pozwala skutecznie zmniejszyć koszty ogrzewania. Pellet, który spełnia wymagania norm oraz posiada odpowiednie certyfikaty, charakteryzuje się nie tylko dużą wydajnością, ale też jest przyjazny dla środowiska.

Dokonując zakupu pelletu zaleca się korzystanie wyłącznie ze sprawdzonych sklepów, które cieszą się renomą. Pozytywne opinie w Internecie, kwalifikacje pracowników oraz doświadczenie wpływają na szybki i precyzyjny wybór opału.