Artykuł sponsorowany

Wędzarnie ogrodowe - ulubione smaki i zapachy w Twoim ogrodzie

Wędzarnie ogrodowe - ulubione smaki i zapachy w Twoim ogrodzie

Wędzenie to od dawna bardzo popularna i tradycyjna metoda konserwacji żywności za pomocą dymu. Jeśli uwielbiasz smak i aromat wędzonych mięs, ryb czy serów, to warto zastanowić się nad umieszczeniem w swoim ogrodzie profesjonalnego sprzętu. Amatorskie wędzenie w domu z pewnością sprawi wiele przyjemności, a co najważniejsze zadowoli Twoje kubki smakowe.

Wędzarnia ogrodowa - najlepsza opcja dla Ciebie

Wędzarnie ogrodowe to konstrukcje, które, jak sama nazwa wskazuje, umieszcza się w ogrodzie. Są to sprzęty o różnych rozmiarach i wykonane z różnych materiałów, dzięki czemu możemy wybrać coś dostosowanego do naszych indywidualnych potrzeb. Najczęściej wykonane są jednak z grubej blachy stalowej zabezpieczonej proszkowo przed wysoką temperatura lub stali nierdzewnej. Większość z nich wyposażona jest w specjalne uchwyty ułatwiające przenoszenie. Jako paliwa w wędzarniach stosuje się zrębki wędzarnicze - naturalne materiały z różnych gatunków drzew. Szukając odpowiedniej wędzarni, warto zapoznać się z ofertą sklepu grillomaniak.pl. Zapytani przez nas eksperci zapewniają, że ich produkty są wykonane z trwałych materiałów, odpornych na warunki atmosferyczne. Dzięki temu Klienci mają gwarancję, że zakupiony sprzęt będzie służył im bardzo długo oraz zapewni dobrą jakość wędzonej żywności.

Zalety wędzarni w ogrodzie

  • walor estetyczny w Twoim ogrodzie
  • stabilna konstrukcja
  • używanie sprzętu nawet przez kilka lat
  • wyposażenie, które zapewnia dobrą jakość wędzonej żywności
  • mięsa, ryby, czy sery zyskują niepowtarzalny smak i aromat
  • produkty wędzone są odporne na psucie, można je długo przechowywać

Jak wędzić? - metody

Wędzenie można podzielić na trzy metody:

  • wędzenie zimne - od odbywa się w temperaturze 16-22 stopni C, trwa od kilku godzin do nawet dwóch tygodni
  • wędzenie ciepłe odbywa się w temperaturze od 22 do 45 stopni C, czas wędzenia wynosi od czterech godzin do dwóch dni
  • wędzenie gorące, czyli najkrótsza metoda wędzenia, od 40 do 90 stopni C

Rodzaj drewna a smak wędzonej żywności

To, jakiego drewna użyjemy do wędzenia ma wpływ na kolor i smak wędzonych produktów. Jabłoń i wiśnia dają łagodny dym, a wędzonki uzyskują wówczas brązową barwę. Jabłoń nadaje słodki i owocowy posmak, wiśnia natomiast lekko gorzki. Te rodzaje drewna, a także drewno gruszy świetnie sprawdzają się przy wędzeniu drobiu. Popularna olcha natomiast nadaje się do wędzenia wszystkich rodzajów mięs i ryb. Wołowinę najlepiej wędzić z użyciem drewna klonu lud dębu. Klon nadaje wędzonkom słodki smak i złocistożółtą barwę, a dąb – brązową. Do wędzenia dziczyzny poleca się jesion, nadaje on ostry smak mięsu. Z kolei do przyrządzania wieprzowiny warto sięgnąć po buk i akację; nadają one mięsom jasny kolor. Warto również dodać, że zawsze powinniśmy wędzić żywność drewnem suchym.

wedzarnia-ogrodowa

Wędzarnia w ogrodzie - wybór należy do Ciebie!

Jeśli masz ogród, odrobinę chęci i apetyt na pyszne wędzone jedzenie, to wędzarnia w ogrodzie jest dobrym wyborem dla Ciebie! Warto zainwestować w solidny sprzęt, który zapewni dobrą jakość przygotowywanym produktom. W ofercie firmy grillomaniak.pl można znaleźć interesujące sprzęty i akcesoria do grillowania, w tym także wędzarnie ogrodowe.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.