Już od dawna produkty zbożowe są cennym składnikiem diety człowieka, ponieważ mają wiele istotnych właściwości odżywczych. Według zasad piramidy żywieniowej ludzie powinni spożywać je w ilości od 6 do nawet 11 porcji dziennie. Najczęściej wybieranymi zbożami są: ryż, gryka, pszenica, owies, żyto, kukurydza oraz jęczmień. Gryka jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej oraz Środkowej i jest uprawiana przede wszystkim na nasiona, które mają wysoką wartość żywieniową.

Charakterystyka gryki

Gryka jest inaczej nazywana hreczką i należy do rodziny rdestowatych. To właśnie z jej nasion produkowane są popularne i zdrowe kasze oraz mąka. Mimo że właściwości odżywcze gryki są dobrze znane, to niestety wciąż nie jest ona doceniana przez konsumentów i jej spożycie wśród Polaków jest dość niskie.

Jedną z zalet gryki jest to, że ma zdolność do przyswajania z gleby fosforu i azotu. Jej nasiona nadają się do wysiewu nawet na glebach słabej jakości. Ponadto charakteryzuje ją odporność na destrukcyjne działanie owadów, grzybów i pasożytów. Doskonale adaptuje się do danych warunków uprawy, jednak ma także wymagania, które należy spełnić. Jednym z nich jest spore zapotrzebowanie na energię cieplną. Aby nasiona gryki wzrastały i rozwijały się w sposób prawidłowy, potrzebują do tego około 20 stopni Celsjusza.

Owoce gryki, czyli orzeszki należą do bardzo cennych źródeł białka. Trzeba zauważyć, że ta roślina jest również istotnym źródłem cynku, magnezu, potasu, fosforu i żelaza w diecie człowieka. Jednak gryka to nie tylko roślina spożywcza, ale również lecznicza, ponieważ substancje w niej zawarte korzystnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Stanowi też ważny składnik mieszanek roślin miododajnych, jest więc ceniona przez wielu pszczelarzy.

Odmiany gryki, które są najpopularniejsze w Polsce

Gryka to zboże, które uprawia się przede wszystkim w Brazylii, Chinach oraz na terenach podkaukaskich. Jak można się dowiedzieć z historii, na tereny Polski gryka została sprowadzona przez Tatarów. Z tego względu często nazywa się ją tatarką. – mówi pracownik firmy Małopolska Hodowla Roślin, która zajmuje się produkcją roślin rolniczych.

Obecnie w Polsce najpopularniejsze są 4 odmiany gryki, które są wpisane do Krajowego Rejestru. Cechują się one wysoką jakością, a także odpornością na wiosenne chłody oraz susze. Należą do nich:

  • Kora,
  • MHR Korona,
  • MHR Smuga,
  • Panda.

Uprawa gryki ma wiele zalet, dlatego, że nie należy do najtrudniejszych, a z jej nasion można wyprodukować popularną kaszę oraz mąkę. Sprawia to, że coraz częściej jest hodowana w Polsce.