Kilka słów o szeflerze
Szeflera to bardzo lubiana roślina doniczkowa, występująca w wielu odmianach. W sprzedaży znajdują się trzy gatunki:
- schefflera arboricola – ma ładne, owalnie wydłużone listki tworzące dłoniaste liście, roślina ta nie rozkrzewia się
- schefflera elegantissima – ma również liście dłoniasto złożone, wąskie i ząbkowane na brzegu, może rosnąć w domu przez długie lata
- schefflera reitchii – mająca szersze listki na palczastych liściach, które początkowo są czerwone, a później stają się ciemnozielone
Idealne stanowisko
Roślina lubi dużo światła, ale nie znosi bezpośredniego nasłonecznienia. Najlepsza temperatura pokojowa to 18 stopni Celsjusza, zimą zaś 16 stopni. Szeflera nie lubi przeciągów. Jest to świetna roślina do ogrodów zimowych.
Kilka słów o pielęgnacji szeflery
Roślinę podlewamy umiarkowanie. Między podlewaniami pozwalamy aby ziemia w doniczce przeschła. Szeflera lubi wilgotne powietrze i dlatego trzeba często ją zraszać – szczególnie zimą.
Nawożenie szeflery i podłoże
Szeflera nawozimy wiosną i latem raz na dwa lub cztery tygodnie, roztworem wieloskładnikowego nawozu mineralnego o niskim stężeniu. Zimą nawozimy raz na miesiąc. Najlepsze podłoże dla tej rośliny to uniwersalna mieszanka ziemi ogrodniczej na bazie torfu wysokiego.
Rozmnażanie szeflery
Szeflerę rozmnażamy z sadzonek wierzchołkowych ukorzenionych w miniszklarniach, także z odrostów oraz nasion. Szeflera znosi cięcie, usuwanie wierzchołków, stymuluje rozkrzewiania rośliny.
Choroby i szkodniki
Szeflera to roślina, na której mogą żerować mszyce.
Kilka uwag
Szeflera arbaricola słabo się krzewi, dlatego zaleca się sadzić do jednaj doniczki po dwie lub trzy rośliny o równej wysokości i przywiązać do palika. Sok szeflery zawiera substancję drażniące skórę i śluzówki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana