Co warto wiedzieć o przycinaniu drzewek i krzewów ozdobnych i owocowych?
Przycinanie drzewek i krzewów ozdobnych oraz owocowych to niezbędny zabieg pielęgnacyjny, istotny z punktu owocowania. Dzięki niemu drzewka i krzewy rosną zdrowo. Te ozdobne strzyżemy po to, aby kwitły jak najobficiej a owocowe po to, aby rodziły dużo dorodnych owoców. Drzewka i krzewy różnią się między sobą, dlatego wymagają nieco innego sposobu cięcia. Sprawdźmy, w jaki sposób to robić oraz kiedy?
Kiedy przycinać drzewka owocowe i ozdobne?
Przycinanie drzewek i krzewów jest bardzo ważne, gdyż pobudza je do wzrostu oraz poprawia ich kondycję. Niewłaściwa pielęgnacja lub jej brak może doprowadzić do sytuacji, w której rośliny słabiej kwitną oraz częściej zapadają na choroby grzybowe. Drzewka i krzewy przycinać możemy na wiosnę, zanim rozpoczną wegetację lub jesienią. I tak, grusze, jabłonie, agrest, borówki amerykańskie czy porzeczki powinno przycinać się od połowy lutego do końca marca. W kwietniu gatunki delikatniejsze, np. morele, śliwy, brzoskwinie. Natomiast wiśnie, jeżyny i czereśnie przycinać powinno się jesienią. Najlepiej, aby dzień był ciepły, z temperaturą dodatnią lub bliską 0 stopni Celsjusza. Istotne, aby dzień był bezdeszczowy. Drzewa owocowe powinny być przycięte, jeśli zauważymy na pojedynczych gałęziach objawy żerowania szkodników lub zauważymy chorobę grzybową. Wówczas należy usunąć wszystkie zainfekowane gałęzie i zastosować odpowiednie środki ochrony dopasowane do gatunku drzewek lub krzewów. Jeżeli mamy wątpliwości, co do pielęgnacji danego gatunku warto skontaktować się ze szkółką krzewów ozdobnych i owocowych, w której zakupiliśmy rośliny, tam na pewno dostaniemy fachową poradę. W przypadku drzewek i krzewów ozdobnych przełom lutego i marca to idealny czas na cięcie hortensji, hibiskusów, pięciorników krzewiastych, lawendy wąskolistnej, róż czy śnieguliczki. W czerwcu powinniśmy przyciąć krzewy kwitnące wiosną, np. forsycje, pigwowce, żylistki, lilaki, jaśminowce i migdałki.
Jak przycinać drzewka owocowe i ozdobne?
Dobrze wykonane cięcie, pomaga ograniczyć zbyt duży wzrost pnączy, zwiększyć plonowanie oraz wpływać na poprawę zdrowotności drzewek i krzewów. Głównym rodzajem cięcia jest te formujące, które pozwala utrzymać dominację przewodnika, tzn. pędu głównego i nie dopuścić do powstania rozwidleń pod ostrym kątem.
W przypadku krzewów ozdobnych cięcie powinno polegać na skróceniu pędów i usunięciu pędów zbędnych. Cięcie to ma duże znaczenie w przypadku młodych gatunków drzewek i krzewów. Zabieg ten jest istotny dla roślin słabych oraz w przypadku mniej żyznych gleb. Częstym błędem przy przycinaniu jest jednak niewłaściwa technika, która może skutkować wyłamywaniem się gałęzi, pęknięciami kory oraz licznymi infekcjami – zauważa nasz rozmówca reprezentujący Szkółkę drzewek Waleczek.
Podczas pierwszego cięcia należy usunąć wszystkie konary wyrastające w odległości mniejszej niż 50 cm nad ziemią. Natomiast pozostałe pędy boczne można skrócić się o 1/3 ich długości. Przycinanie drzewek owocowych wygląda bardzo podobnie, tzn. wycinamy gałęzie zacieniające koronę, które nachodzą na siebie lub są zbyt blisko siebie a cięcie powinno przeprowadzać się pod kątem 45 stopni. Pamiętajmy, aby miejsca zranione smarować maścią ogrodniczą, co pozwoli uchronić drzewka przed grzybami i bakteriami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana