Każdy lokal gastronomiczny przede wszystkim powinien wzbudzać w potencjalnych klientach ogromną chęć wejścia do środka. Obecnie właściciele różnego rodzaju knajp wykorzystują przeróżne metody, techniki i narzędzia, które mają na celu zainteresowanie i zachęcenie gości do wizyty w lokalu. Nowoczesne i stylowe wnętrza, ciekawe witryny, przyjemna muzyka, którą słychać na zewnątrz to tylko nieliczne sposoby, które w dyskretny sposób prowokują potencjalnych klientów do skorzystania z oferty danego lokalu gastronomicznego.

Każdy właściciel zakładu gastronomicznego przed jego otwarciem powinien dokładnie sprecyzować swój „pomysł na biznes”.  Określić jakiego typu miejsce np. kawiarnia, restauracja, czy też bar chce prowadzić, na jakich klientów jest nastawiony, ile osób chciałby pomieścić w swoim lokalu i co zamierza oferować swoim gościom. Na podstawie szczegółowych odpowiedzi można zabrać się za urządzanie lokalu, zatrudnić odpowiedni personel, pomyśleć o reklamie i zaplanować dzień otwarcia.

O czym pamiętać wybierając wyposażenie do lokalu gastronomicznego?

Wygląd lokalu gastronomicznego jest uzależniony od rodzaju zakładu, jeśli zamierzamy otworzyć bar lub przytulną kawiarnie wystarczy nam mały lokal, a w nim zaplecze gastronomiczne, bar oraz kilka krzeseł i stołków. Jeżeli nastawiamy się na codziennie otwartą restaurację musimy przede wszystkim znaleźć przestronny lokal, dokładnie przemyśleć jego urządzenie (zaplecze gastronomiczne, rodzaje stołów i krzeseł), a także zadbać o właściwe i niezbędne wyposażenie.

Niezależnie od rodzaju lokalu gastronomicznego bardzo ważną kwestią są miejsca siedzące dla gości. Stoliki i krzesła, które sprawdzają się w restauracji, gdzie klienci głównie nastawieni są na spożywanie posiłków, nie koniecznie będą pasowały do baru odwiedzanego w celu wypicia drinka lub piwa, czy też do kawiarni, do której najczęściej zachodzą klienci by porozmawiać przy kawie lub herbacie.

W każdym lokalu gastronomicznym powinny znajdować się przeróżnej wielkości stoliki, w końcu na kawę, jedzenie lub drinka mogą przychodzić single, pary, jak również całe rodziny lub grupy znajomych. Duży stół pozwoli wygodnie zjeść, wypić i spędzić czas dla większej grupy gości, zaś przytulny mały stoliczek z pewnością sprawdzi się podczas randki lub szybkiego spotkania biznesowego.

Podstawy i blaty do stołów w lokalach gastronomicznych

Koszt otwarcia restauracji, kawiarni lub baru jest zazwyczaj bardzo wysoki, dlatego też dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie z pewnych półproduktów, które pozwolą nam wygodnie, efektownie i ergonomicznie urządzić lokal. Zamiast kupowania gotowych stołów do restauracji, kawiarni lub baru można wybrać przeróżnej wielkości i w rozmaitymi kształcie podstawy i blaty. Podstawa do stołu przede wszystkim powinna być wytrzymała, estetyczna i łatwa do czyszczenia. Ważne, aby była odpowiednio dobrana do rozmiaru blatu, nie zbyt przytłaczająca i jednocześnie nie za skromna. Dobrym rozwiązaniem jest regulowana podstawa do stołu, która umożliwia swobodne dopasowanie wysokości gotowego stolika do indywidualnych potrzeb klienta.

W różnego rodzaju lokalach gastronomicznych najlepiej sprawdza się podstawa do stołu wykonana ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna nie ulega korozji, nie grozi jej wilgoć, częste mycie i różnego rodzaju wypadki w lokalach gastronomicznych. Ponadto pozwala efektownie połączyć się z różnego rodzaju blatem, blask stali doskonale komponuje się z drewnianymi, metalowymi, szklanymi i wykonanymi z tworzywa sztucznego blatami. Odpowiednio dobrany blat i wysokiej jakości podstawa do stołu, to gwarancja funkcjonalnych i eleganckich stolików do kawiarni, restauracji i baru. Obecnie wiele ciekawych podstaw i blatów można znaleźć na mebella.