Zasady uprawy monstery
Monstera pochodzi z tropikalnych lasów Meksyku. Jest to silnie rosnące pnącze. Jego naturalnie podziurkowane i powywijane liście rośliny są jej największą ozdobą. W mieszkaniach uprawia się przeważnie jednak gatunek – monstera deliciasa, tzw. monstera dziurawa. Jej owalne licie osiągają największe rozmiary spośród roślin doniczkowych. Monstera jest bardzo odporna i łatwa w hodowli.
Stanowisko dla monstery
Monsterę należy postawić na stanowisku ciepłym i jasnym przez cały rok, bez bezpośredniego nasłonecznienia. Światło powinno padać na roślinę z każdej strony. Starsze rośliny potrzebują więcej miejsca. Monstera najlepiej nadaje się do dużych i jasnych pomieszczeń. Często można ją spotkać w biurach. Roślina nie lubi przeciągów.
Pielęgnacja i podlewanie rośliny
Najlepsze podłoże dla monstery to uniwersalna mieszanka ziem ogrodniczych. Należy utrzymywać średnią wilgotność podłoża. Roślina nie lubi nadmiernego podlewania ani zbytniego przesuszania. Wiosną i latem podlewamy ją obficie, zimą zaś i jesienią oszczędniej. Wskazana jest wysoka wilgotność powietrza. Zraszanie rośliny twardą wodą może powodować powstawanie białych plam na liściach.
Nawożenie
Monsterę należy nawozić 2-3 razy w tygodniu, zimą zaś raz na dwa miesiące. Optymalna temperatura to 18 stopni Celsjusza. Radzimy nawozić monsterę mieszanką nawozową przeznaczoną dla roślin zielonych.
Przesadzanie
Monstera nie lubi częstego przesadzania. Młoda roślinę przesadzamy w razie potrzeby, starszą raz na 3-4 lata.
Ciekawostki
Monstera jest rośliną bardzo odporną, nie atakują jej z reguły żadne szkodniki i choroby roślinne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana