Zalety nawozów naturalnych
Nawozy naturalne kontra nawozy sztuczne
Składniki pokarmowe zawarte w naturalnych nawozach uwalniają się powoli, dzięki czemu toksyczne związki nie kumulują się w tych częściach roślin, które później trafiają na nasze stoły, czyli warzywach, owocach, ziołach –mówi specjalista z firmy Agromarket zajmującej się kompleksową obsługą rolnictwa.Nie istnieje też ryzyko ich przedawkowania zwanego „przenawożeniem”, co ma negatywny wpływ na uprawy. Ponadto sztuczne nawozy rolnicze na dłuższą metę powodują wyjaławianie gleby. Jeśli nie ma w niej naturalnej próchnicy, znikają też żyjące w niej mikroorganizmy, ważne dla sprawnego funkcjonowania całego ekosystemu. Ziemia trudniej zatrzymuje wodę, gorzej oddycha.
Bezpośredni wpływ rodzaju nawozu na wzrost roślin
Rośliny wyhodowane na nawozach mineralnych (sztucznych) rzeczywiście rosną szybciej, ale są znacznie słabsze. Ich ściany komórkowe są cieńsze, gorzej radzą sobie ze szkodnikami, bakteriami, grzybami. Rośliny nawożone w sposób naturalny rosną równomiernie, są silniejsze dzięki prawidłowo ukształtowanym błonom komórkowym. Są bardziej odporne na patogeny. Spożywanie takich produktów jest zdecydowanie korzystniejsze dla zdrowia człowieka.Produkcja nawozów organicznych
Najłatwiejszą formą wyprodukowania własnego nawozu jest założenie kompostownika. Wszelkie resztki organiczne z domu i ogrodu, z wyjątkiem mięsa i kości, układamy w kompostowniku warstwami i przesypujemy ziemią. Raz na jakiś czas podlewamy zwartość wodą, dwa razy w roku trzeba kompostownik przemieszać. Drugi najpopularniejszy nawóz organiczny to obornik, produkowany ze zwierzęcych odchodów, bardzo bogaty we wszelkie mikroelementy. Często stosowana jest także gnojówka powstająca z roślin poddanych procesowi fermentacji i popiół produkowany ze spalania drewna naturalnego.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana