Jak zaplanować funkcjonalny układ mebli kuchennych?
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Powinna być funkcjonalna, ergonomiczna i do tego dobrze się prezentować. Zaplanowanie jej nie należy do łatwych zadań, bo pod uwagę trzeba wziąć wiele czynników, w tym między innymi to, jaki będzie schemat poruszania się i w jaki sposób będą przygotowywane posiłki. O czym koniecznie trzeba pamiętać? W jaki sposób podejść do zamawiania kuchni?
Pamiętaj o zasadzie trójkąta roboczego
Prawdopodobnie najważniejszą zasadą ergonomii w kuchni jest trójkąt roboczy. To nazwa na sposób rozmieszczenia sprzętów AGD i sanitarnych w kształt o trzech nieprzylegających do siebie krawędziach. Optymalne rozstawienie powinno wynosić:
- Od 120 do 210 cm między lodówką a zlewozmywakiem,
- Od 120 do 210 cm między zlewozmywakiem a kuchenką,
- Od 120 do 270 cm między lodówką a kuchenką.
Oczywiście podane wyżej wymiary są dość umowne, bo w praktyce wszystko zależy od tego, jak dużą powierzchnią dysponujesz. Jeśli nie wiesz, jak rozplanować zabudowę, możesz poradzić się specjalistów z firmy STOLAR, która zajmuje się produkcją mebli na wymiar w Warszawie.
Na przykład drugi ze wspomnianych zakresów może wynosić nawet 90 cm w przypadku małych kuchni. Ważne jest również to, by dostosować układ do swoich własnych upodobań.
Uwzględnij podział na strefy
Planując kuchnię, warto również uwzględnić podział na strefy robocze:
- strefa zmywania,
- strefa przygotowywania,
- strefa przechowywania,
- strefa zapasów,
- strefa gotowania.
To od tego podziału zależy, w jaki sposób będzie wyglądała zabudowa kuchenna na wymiar oraz to, w jakim miejscu usytuujesz najważniejsze urządzenia.
Najlepiej, jeśli strefa przygotowywania znajduje się możliwie jak najbliżej strefy zmywania.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Kuchnia powinna być jak najbardziej ergonomiczna i bezpieczna dla domowników, dlatego pamiętaj o tych kilku zasadach.
- Unikaj stawiania lodówki blisko kuchenki. Obydwa te sprzęty AGD działają w skrajnych temperaturach.
- Nie stawiaj lodówki w pobliżu okna. Słońce będzie nagrzewać sprzęt.
- Żeby było Ci wygodnie, zaplanuj sobie zawsze część blatu między zlewozmywakiem a np. płytą kuchenną (żeby można było odłożyć gorący garnek).
- Unikaj umieszczania kuchenki gazowej blisko otwartego okna. Płomień może zostać zdmuchnięty przez przeciąg.
- Poza zwykłymi głębokimi szafkami uwzględnij także szuflady i szafki typu cargo, które są o wiele wygodniejsze do przechowywania wielu drobnych sprzętów i zapasów.
To przykładowe rady, które warto uwzględnić na etapie planowania wymarzonej kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana