Jak w prosty sposób udekorować stół na Wielkanoc
![Jak w prosty sposób udekorować stół na Wielkanoc Jak w prosty sposób udekorować stół na Wielkanoc](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-212463-5139-jak-w-prosty-sposob-udekorowac-stol-na-wielkanoc.jpg)
Rzeżucha lub trawka
Rzeżucha gości w polskich domach w Święta Wielkanoce od wielu lat. Jest ona tak popularna, że stała się kolejnym symbolem tych świąt. Zielona trawka również poprzez swój świeży kolor przypomina nam o wiośnie oraz o Wielkanocy. Rzeżuchę warto posadzić już tydzień przed świętami. Może być zasadzona do doniczek z ziemią lub, jak to często bywa, na wacie kosmetycznej. Należy pamiętać, że rzeżuchę trzeba obficie i regularnie podlewać. Nie wykiełkuje ona na suchym podłożu. Dekoracje stołu na Wielkanoc w postaci trawki też są modne w tym sezonie. Warto więc kupić nasionka pszenicy, owsa lub żyta i zalać je na dwadzieścia cztery godziny. Po tym należy wysiać ziarenka płytko w doniczce z ziemią, po czym przykryć ją folią. Taka trawka powinna wyrosnąć mniej więcej dwa tygodnie po zasadzeniu.Dekoracje wykonane z jedzenia
Te są bardzo popularne i możemy kupić je gotowe w każdym sklepie. Możemy jednak wykonać je samodzielnie, co z całą pewnością przyniesie nam wiele radości. Babeczki są w każdym domu, w którym obchodzone są Święta Wielkanocne. Są one bardzo proste w wykonaniu i wspaniale zdobią stoły. Innym pomysłem są myszy z jajek. Do ugotowanych na twardo jajek możemy dołożyć uszy, wykonane np. z rzodkiewki. Oczy łatwo zrobić z pieprzu, natomiast za wąsy i ogon robić może szczypiorek. Dekoracje stołu Wielkanocnego z takich myszek na pewno zadowolą dzieciaki. Nie możemy zapominać o żurku w chlebie. Pięknie wypieczone chlebki kupić możemy w piekarni lub również wypiec je samodzielnie. Jednak nie każdy chlebek nadaje się jako talerz. Aby chlebek nie nasiąknął, należy na początku oczywiście odciąć wierzch i wydrążyć środek, nie trzeba go wyrzucać, z niego również możemy zrobić pożytek. Tak wydrążony środek wystarczy posmarować białkiem z jajkiem. Tak przygotowany „talerz”, należy włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piernika na dziesięć minut.Nakrycia stołów
Dekoracje stołu na Wielkanoc to również stylowe nakrycia. Obecnie modne są propozycje w stylu Eko. Najciekawsze są obrusy oraz serwety w odcieniach brązu, zieleni oraz bieli – czyli w kolorach ziemi. Do tego warto wykorzystać cięte kwiaty, ale te w jednym odcieniu, np. bieli, która nada całości elegancji. Pastele również są świetnym pomysłem na dekoracje stołu na Wielkanoc. W jasnych odcieniach różu, żółci, błękitu i zieleni mogą pojawić się na naszym stole nakrycia, serwetki an talerzach, kwiaty, a także wykonane przez dzieci pisanki. Pastelowe barwniki są modne, można je więc kupić bez problemu w większych marketach lub w sklepach papierniczych. Warto poszaleć również z wzorkami, w końcu wiosna jest okresem bardzo radosnym, sprzyjającym zabawie i ciekawym pomysłom. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Promiast Przedsiębiorstwo Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Biura projektów woj. śląskie41-214 Sosnowiec, Stalowa 3 lok. 14
-
Lars Laj Polska sp. z o. o.
Place zabaw - projektowanie, utrzymanie woj. zachodniopomorskie72-003 Dobra, Migdałowa 11
-
Green Garden Aneta Kopczewska
Ogrody, tereny zieleni - projektowanie, utrzymanie woj. podlaskie15-281 Białystok, Legionowa 11 lok. 87