Artykuł sponsorowany

Jak pielęgnować blat drewniany?

Jak pielęgnować blat drewniany?

Blat drewniany nadaje elegancji i szyku kuchennemu wnętrzu, w którym został zamontowany. Oprócz swojej stylowości i estetycznego wyglądu, cechuje się trwałością, odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie wody. Niestety z czasem blat drewniany zużywa się, jego efektowny wygląd zaś przygasa. Czy możemy coś z tym zrobić? Użytkujmy go właściwie, pielęgnujmy oraz odnawiajmy w razie potrzeby.

Jak korzystać z blatu drewnianego?

Blat drewniany, wykonany nawet z najtwardszego materiału, zostanie uszkodzony, gdy bezpośrednio na nim będziemy kroić czy siekać warzywa, mięso i owoce. Po krótkim czasie będzie cały pocięty i porysowany. Mało tego, że będzie to nieestetyczne, w rysy może z łatwością dostać się wilgoć, przenikając nimi w głąb drewna i po jakimś czasie rozpulchniając je i wypaczając.

Jeżeli nie chcemy na blacie brzydko wyglądających przebarwień, nie powinniśmy również stawiać na nim gorących kubków, filiżanek ani blach wyciągniętych z piekarnika. Po wpływem wysokiej temperatury na blacie kuchennym zostaną bowiem jasne plamy w kształcie ciepłego przedmiotu, który na nim stał.

Aby blat drewniany był piękny

Pamiętajmy, że niezależnie od wytrzymałości oraz odporności na wodę, każdy blat drewniany powinien być zabezpieczony przed wilgocią i uszkodzeniami mechanicznymi. Służą temu dopuszczone do kontaktu z żywnością, przeznaczone do pielęgnacji drewna lakiery i oleje.

Lakier do drewna

Lakier pozwala na łatwe zabezpieczenie blatu i zachowanie jego powierzchni w czystości. Jego użycie wydobywa naturalną barwę drewna, uwidaczniając przy okazji każdy jego szczegół. Niestety lakier jest podatny na wysoką temperaturę i cechuje się niedużą trwałością – prędko się obciera i schodzi, zmuszając nas do odnowienia pokrywanej przez niego powierzchni.

Olej do drewna

Olej wnika głęboko w zabezpieczane drewno, utrwalając i impregnując je kilka, a nawet kilkanaście milimetrów w głąb. Stosowanie go pozwala nam na ukazanie naturalnego układu usłojenia drewna, a dodatkowo utrwala jego chropowatą frakturę. Niestety pociągnięty olejem blat drewniany może z upływem lat stawać się coraz ciemniejszym.

Blat jak nowy

Kuchenny blat drewniany może być wielokrotnie odnawiany. Powinniśmy na początku zedrzeć starą warstwę preparatu impregnującego oraz oczyścić blat z wytworzonego kurzu. Następnie wolną od zanieczyszczeń powierzchnię posmarujmy ponownie lakierem albo olejem do drewna. Takie odnawianie blatu z drewna możemy wielokrotnie ponawiać.

Niewielkie odstępstwo od zapisanej wyżej procedury możemy uczynić, gdy odnawiamy blat drewniany jest olejowany, ale jedynie jego niewielki fragment wymaga renowacji. Wówczas zajmujemy się tylko uszkodzonym obszarem blatu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.