W dzisiejszych czasach lodówka to sprzęt, bez którego nie wyobrażamy sobie życia. Nie dziwi więc fakt, że wraz z kuchenką i zlewozmywakiem wchodzi w skład tak zwanego trójkąta roboczego, który obrazuje ustawienie trzech podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Zakup lodówki powinien być dobrze przemyślany. Podpowiadamy, czym warto się kierować podczas jej wyboru.

Producenci sprzętu AGD oferują wiele różnych modeli. Dostępne są lodówki wolnostojące oraz te do zabudowy, jednodrzwiowe i dwudrzwiowe oraz z wbudowanym dozownikami wody i lodu lub bez nich. Urządzenia te posiadają różne parametry techniczne i można wybierać wśród wielu ich stylów i kolorów.

O czym powinniśmy pamiętać podczas zakupu lodówki?

O ile barwa i forma sprzętu stanowią indywidualny wybór, bo zależy od subiektywnych potrzeb i aktualnej lub planowanej aranżacji kuchni, o tyle jego techniczne parametry należy wybierać, mając na uwadze obiektywne przesłanki. Do najważniejszych z nich zaliczamy klasę energetyczną. Im jest ona wyższa, tym lepiej.

Klasy określają ilość energii (liczoną w kilowatogodzinach), jaką sprzęt będzie zużywał w trakcie codziennego użytkowania w ciągu dwunastu miesięcy.

Lodówki wyższych klas do optymalnej pracy potrzebują dużo mniej prądu. Ich wybór przyczynia się więc do sporych oszczędności. Redukcja zużycia energii niesie ze sobą zmniejszenie wysokości płaconych co miesiąc rachunków za prąd. Dodatkowo kupując sprzęt, którego zapotrzebowanie na energię jest mniejsze, dbamy o ekologię. Jednym słowem można powiedzieć, że lodówka wyższej klasy to dobry wybór zarówno dla naszej kieszeni, jak i dla środowiska naturalnego – wyjaśnia nasz rozmówca z firmy AXELA, która oferuje wysokiej jakości sprzęt AGD.

Jakie klasy energetyczne wyróżniamy?

Wedle przepisów unijnych każdy sprzęt AGD musi być oznaczony etykietą, która informuje o jego klasy efektywności energetycznej. Początkowo urządzenia oznaczane były literami od A do G. Obecnie dodatkowo mamy klasy A+, A++, A+++, a przyczynił się do tego rozwój technologii. Literom oznaczającym klasy energetyczne towarzyszą kolory.

Na etykietach znajdziemy barwne strzałki. Ciemnozielona A+++ jest najwyższą klasą energooszczędności, a czerwone klasy D-G oznaczają sprzęty o najniższym stopniu energooszczędności. Dziś na lodówkach znaleźć można etykiety z wyróżnionymi klasami od A do D.

Korzystnie jest kupić lodówkę klasy A, A+, A++ lub A+++. Jeśli dysponujesz odpowiednimi środkami, warto postawić na model najwyższej klasy. W sytuacji, w której Twój domowy budżet nie pozwala na taki wydatek, wówczas wybierz sprzęt klasy A. Taki zakup to inwestycja, która z czasem Ci się zwróci, a przy tym zadbasz o ochronę środowiska. 

Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę podczas zakupu lodówki?

Oprócz klasy należy kierować się także funkcjami, jakie posiada dany model. Z pewnością warto wybrać urządzenia z funkcjami, które:

  • pozwalają korzystać z komfortowej strefy chłodzenia, dostosowanej do różnej kategorii produktów spożywczych,
  • umożliwiają szybkie i łatwe rozmrażanie i czyszczenie,
  • zapobiegającą gromadzeniu się lodu i szronu.

A jeżeli lubisz nowinki technologiczne, na pewno docenisz rozwiązanie, dzięki któremu:

  • zobaczysz zawartość lodówki,
  • sprawdzisz daty przydatności do spożycia znajdujących się w niej produktów,
  • stworzysz listę zakupów.