Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez łyka mocnego espresso, inni uwielbiają sączyć mleczne caffe latte, idealnie komponujące się ze słodkościami. Bez względu na rodzaj preferowanej kawy, do zapewnienia sobie maksymalnej przyjemności z tego napoju, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Niegdyś uważano, że tylko w kawiarniach można cieszyć się idealnym słodko – gorzkim smakiem kawy, ale obecnie na rynku dostępne są ekspresy, dzięki którym takiej przyjemności można doświadczyć również w domowym zaciszu.

Proste ekspresy

Wybierając ekspres do kawy należy zwrócić uwagę, jaką kawę wybiera się najczęściej, w jakiej ilości się ją zaparza i jaki zakres cenowy jest się w stanie przeznaczyć na zakup ekspresu.

Najtańsze i najprostsze urządzenia to kawiarki i ekspresy przelewowe. W kawiarce można zaparzyć czarną kawę, dzięki parze wodnej. Do dolnego zbiorniczka nalewa się wody, która podczas podgrzewania paruje i przechodzi przez sito ze zmieloną kawą. Gorący napój natomiast wylewa się z górnego zbiornika kawiarki.

Częstym wyborem są ekspresy przelewowe, których zaletą jest jednoczesne zaparzanie dużej ilości kawy. Zasada działania jest nieskomplikowana – gorąca woda przepływa przez filtr wypełniony kawą i do zbiornika wlewa się gotowa do picia kawa.

Ekspresy ciśnieniowe

Prawdziwi smakosze kawy powinni zdecydować się na ekspres ciśnieniowy, który pozwala na zaparzenie kawy nieodstającej smakiem i aromatem od napojów serwowanych kawiarniach czy restauracjach. Sprawdzą się zarówno w domu, ale będą też świetnym rozwiązaniem do biur.

Specjalista ze sklepu internetowego BiCafe mówi: Chociaż zasada działania ekspresu ciśnieniowego jest prosta, pozwala na wydobycie z kawowych ziaren wszystkiego, co najlepsze. Metoda tłoczenia gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną kawę, uniemożliwia dostanie się do napoju niepożądanej goryczki i substancji drażniących żołądek, które zostają w fusach. Najlepszą opcją jest wybranie ekspresu ciśnieniowego z wbudowanym młynkiem do kawy. Dzięki temu uzyskuje się jeszcze bardziej aromatyczny i pełen smaku napar.

Ogromną zaletą ciśnieniowych ekspresów do kawy jest możliwość zaparzania wielu rodzajów tego napoju. Zadowoleni będą z niego fani klasycznego, mocnego espresso, ale też miłośnicy bardziej fantazyjnych propozycji. Są wyposażone w systemy spieniania mleka, dzięki czemu można uzyskać na powierzchni kawy lekką piankę.

Dodatkowym atutem ekspresów do kawy jest ich wyróżniający się design. Urządzenia są zaprojektowane w taki sposób, aby nie tylko być funkcjonalne, ale też stanowić ozdobę kuchni. Dostępne są nawet bardzo zaawansowane propozycje z ekranami dotykowymi.