Dobrze dobrany piekarnik jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. Obecnie w sklepach ze sprzętem AGD i RTV mamy do wyboru bardzo dużo różnego rodzaju piekarników, które posiadają wiele różnorodnych funkcji. Możemy wybierać spośród piekarników gazowych, piekarników elektrycznych, piekarników gazowo-elektrycznych, piekarników do zabudowy i tradycyjnych kuchenek wolnostojących, które są zintegrowane z płytą grzewczą. W naszym artykule podpowiadamy, czym się kierować podczas wyboru piekarnika.

Podstawowe kryteria wyboru piekarnika

Na początku zawsze należy zacząć od podstaw, w przypadku piekarników najważniejszą kwestią będzie wybranie lokalizacji naszego nowego piekarnika, tzn. to, czy chcemy go umieścić w zabudowie, czy jednak wolimy się zdecydować na kuchenkę wolnostojącą. I w jednym i w drugim przypadku będziemy mieli do wyboru zarówno modele gazowe, jak i modele elektryczne. Stosunkowo dużą popularnością cieszą się tez wolnostojące kuchnie gazowo-elektryczne. Coraz więcej klientów decyduje się jednak na wybór piekarników do zabudowy, które można umieścić nie tylko w dowolnym miejscu, ale także na dowolnej wysokości. Co ważne, wybierając piekarnik do zabudowy oprócz modeli gazowych, elektrycznych oraz gazowo-elektrycznych mamy do wyboru także inne typy urządzeń, m.in. piekarniki parowe oraz piekarniki z mikrofalą. Wybierając konkretny model piekarnika do swojego domu lub mieszkania na pewno warto jest się najpierw zapoznać z dostępnymi możliwościami, a potem porównać ze sobą interesujące nas modele. Istnieje też kilka podstawowych parametrów opisujących piekarniki, które także powinny mieć duże znaczenie dla dokonanego przez nas wyboru.

Najważniejsze parametry wyboru piekarnika

Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD SMART: Oprócz budowy piekarnika oraz miejsca, w którym można go umieścić, istotne dla codziennego użytkowania będą także takie parametry, jak wielkość piekarnika, czyli jego pojemność, wysokość i szerokość, maksymalna moc piekarnika, klasa energetyczna czy dostępne funkcje pieczenia oraz funkcje dodatkowe. Wszystkie te elementy będą decydowały o wygodzie korzystania z piekarnika oraz o ponoszonych przez użytkownika kosztach jego eksploatacji.

Wskazane przez naszego rozmówcę parametry w różnych modelach piekarników mogą się znacznie od siebie różnić. Dokonując wyboru koniecznie więc trzeba sprawdzić przede wszystkim:

  • Klasę energetyczną piekarnika: Od klasy energetycznej wybranego piekarnika będzie zależało to, jak duże koszty jego eksploatacji będziemy ponosili. Obecnie w sklepach można kupić piekarniki z klasą energetyczną od A do A++. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, klasa energetyczna każdego urządzenia elektrycznego musi być dobrze widoczna w specyfikacji produktu.
  • Pojemność piekarnika: Pojemność piekarnika jest liczona w litrach. Co ciekawe, wartość ta niekoniecznie wynosi tyle samo w piekarnikach o takiej samej wysokości i szerokości. W urządzeniach o standardowych wymiarach mogą być bowiem poważne różnice i pojemność piekarnika może wynosić od 50 do nawet 80 litrów. Większość czołowych producentów sprzętu AGD oferuje jednak piekarniki o pojemności od 65 do 75 litrów. Oprócz tego ważne jest jednak też to, jaką szerokość ma dane urządzenie. W węższych niż standardowe urządzeniach możemy mieć bowiem problemy związane z jednoczesnym podgrzaniem obok siebie dwóch pojemników z jedzeniem.
  • Moc piekarnika: czyli tzw. moc przyłączeniowa. Dostępne obecnie w sklepach piekarniki elektryczne mogą mieć moc od 2 do 5 kw. Najmocniejsze urządzenia, żeby mogły być stosowane w domach, potrzebują posiadania zasilania trójfazowego. Są także zazwyczaj dużo droższe, jednak jednocześnie umożliwiają szybsze przygotowanie potraw w piekarniku.
  • Funkcje pieczenia w piekarniku: Poszczególne modele piekarników mogą się od siebie różnić możliwymi funkcjami pieczenia. W każdym na pewno będzie funkcja grzania górnego i dolnego oraz pieczenie z termoobiegiem. W niektórych modelach piekarników są także dostępne funkcje grilla, rożen, funkcję mikrofali, funkcje podtrzymywania ciepła (tzw. tryb szabasowy) oraz funkcję rozmrażania produktów.
  • Funkcje dodatkowe piekarnika: Wśród dodatkowych funkcji nowoczesnych piekarników znajdują się m.in. funkcja termosondy, czyli funkcja pozwalająca określić temperaturę pieczonej potrawy, funkcja czyszczenia parowego piekarnika, które pozwala go automatycznie umyć oraz funkcję Dual Cook, która pozwala podzielić piekarnik na dwie strefy pieczenia, z dwoma oddzielnymi drzwiczkami, dzięki czemu można w nim w jednym momencie odgrzać dwie różne rzeczy, w różnych temperaturach i w różnych trybach pieczenia.

Bardzo ważnym elementem wyboru piekarnika będzie także jego wyposażenie, czyli ilość i rodzaj dołączonych do urządzenia blach i kratek oraz możliwość późniejszego dokupienia do niego dodatkowego wyposażenia, np. kamienia do pieczenia pizzy.