Żółte sery to nie tylko dodatek do kanapek lub spaghetti, czy podkład do pizzy. Specjalne odmiany serów długodojrzewających zaskakują wykwintnym smakiem, które nie potrzebuje żadnego towarzystwa. Oto jak można wykorzystać je w kuchni.

Czym są sery długodojrzewające?

Serami długodojrzewającymi nazywamy te produkty, które w odpowiednich warunkach dojrzewały przez okres co najmniej trzech miesięcy – wyjaśnia specjalista Spółdzielni Mleczarskiej ROTRKażdy ser podpuszczkowy musi przejść proces dojrzewania, jednak w przypadku najczęściej spotykanych odmian sera, dostępnych w sklepach trwa on zazwyczaj kilka tygodni. Niekiedy proces dojrzewania wydłużany jest do nawet kilku lat. Na czym polega dojrzewanie i dlaczego jest ono takie ważne? W dużym skrócie jest to proces fermentacji, za który odpowiadają obecne w serze żywe kultury bakterii. Aby mogły one się prawidłowo rozwijać konieczne jest zapewnienie im właściwych warunków, a więc odpowiedniej, stałej temperatury oraz poziomu wilgotności powietrza. Im dłużej trwa dojrzewanie, tym wyrazistszy i bardziej szlachetny stanie się smak produktu.

Zastosowanie serów długodojrzewających

Sery długodojrzewające znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – zarówno na co dzień, jak i przy specjalnych okazjach. Mogą być z powodzeniem spożywane na kanapkach, a także służyć jako składnik licznych dań mięsnych i warzywnych. Doskonale spiszą się również jako przysmak sam w sobie, np. podawane jako przekąska do wina lub w formie fondue.

Właściwości serów długodojrzewających

Jak zostało wspomniane wyżej okres dojrzewania ma znaczący wpływa na walory smakowe sera – im dłuż dojrzewanie, tym smak produktu staje się pikantniejszy, bardziej wyrazisty. Jednakże nie jest to jedyny wpływ jaki dojrzewanie wywiera na ser, zmianie ulega również struktura sera oraz jego właściwości odżywcze. Dzieje się tak dlatego, gdyż białka dojrzewającego sera podpuszczkowego w czasie trwającego kilka miesięcy dojrzewania ulegają stopniowemu rozkładowi na pojedyncze aminokwasy, z których następnie formują się drobne, chrupiąc kryształki. Nie tylko zwiększają one przyjemność jedzenia, ale są również lepiej przyswajane przez ludzki organizm, niż pierwotne białka mleka – a zatem spożywanie tego typu serów jest bardziej korzystne pod względem zdrowotnym, szczególnie u osób, które mają większe zapotrzebowanie na białko. W procesie fermentacji rozpadowi ulega również laktoza, która jest bardzo powszechnym alergenem. Dzięki temu sery dojrzewające mogą być spożywane przez osoby uczulone na produkty mleczne.

Zastosowania sera dojrzewającego 6 miesięcy
5 (100%) 1 vote