Nawet laik wie, że wśród wszystkich win, te francuskie cieszą się największą renomą. Na takie postrzeganie produktu ma wpływ kilka czynników. Po pierwsze wielowiekowa tradycja – we Francji winorośl uprawia się niemal nieprzerwanie od antyku. Kulturę uprawy winorośli zaszczepili tam Hellenowie, kontynuowali i umacniali Rzymianie, potem mnisi i zakonnicy. Gospodarka wielu regionów Francji oparta jest w dużej mierze na produkcji wina i zatrudnia setki tysięcy lokalnych rodzin, zaś gleby – od wieków przystosowywane i kultywowane są tak, aby oddawać całe dobro uprawianym na nim winogronom. Zadziwia także dbałość o staranność na każdym etapie produkcji francuskich win.

Kolejnym czynnikiem jest sprzyjająca produkcji wina różnorodność klimatów Francji. Teren tego trzeciego pod względem wielkości w Europie kraju można podzielić na dwie (w sumie – to nawet trzy) strefy klimatyczne: południe to oczywiście wpływ klimatu śródziemnomorskiego, zachód to klimat bardziej umiarkowany, oceaniczny lub przejściowy, północ i północny wschód to wpływ klimatu kontynentalnego. Niezależnie jednak od jego rodzaju, warunki pogodowe we Francji są na tyle przyjazne, że uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na terenie całego kraju, skutkując nieopisaną wprost różnorodnością smaków i rodzajów wina.

Trzecim elementem zapewniającym francuskim winom niepowtarzalny smak jest mnogość szczepów. Francuscy winiarze uprawiają rozliczne szczepy winorośli, część z nich utożsamiana jest z konkretnymi regionami kraju. Wśród popularnych odmian spotykane są czerwone: carignan, cabernet franc, cabernet sauvignon, grenache, gamay, merlot, pinot noir czy syrah, wśród białych: chardonnay, chenin blanc, clairette, muscat, pinot gris, ugni blanc czy viognier. Producenci mają własne, pilnie strzeżone technologie fermentacji owoców i receptury win, które mogą powstawać z jednego tylko lub kilku szczepów, mogą też być wieloszczepowe i wreszcie, aby osiągnąć pożądane parametry, kupażowane z kilku gatunków wina.

Winnice południa Francji

Niemal każdy zna słynne i szlachetne wina francuskie z rejonu Bordeaux czy wyśmienite, dostojne trunki burgundzkie. Alternatywą dla nich są lżejsze, mniej zasadnicze i zobowiązujące, za to pełne smaków i aromatów wina południa Francji. Ze względu na to położenie, wyróżniamy trzy regiony, które produkują wspaniałe, acz niedrogie wina. Są to tereny położone w historycznych granicach krain Langwedocji, Prowansji oraz w Dolinie Rodanu.

Langwedocja, zwana też Roussillon jest francuską częścią Katalonii. Ulokowana u wschodnich podnóży Pirenejów, rozciąga się nad Zatoka Lwią do delty Rodanu, korzystając z dobroci klimatu podzwrotnikowego. Region Languedoc – Roussillon wytwarza jedną trzecią całości wina produkowanego we Francji, obok Prowansji ma też jedną z najstarszych, sięgającą V w. p.n.e. tradycję uprawy winorośli. Do niedawna produkujący raczej słodkie, pochodzące z Banyuls, Maury i Rivesaltes wina. Obecnie w Langwedocji wytwarza się chętniej wina rześkie i wytrawne, powstające ze szczepów białych: grenache blanc, grenache gris i macabeu oraz czerwonych: carignan, cinsault, grenache noir, mourverde i shiraz. Najsłynniejsze apelacje to: Coteaux du Languedoc, Corbières, Faugères, Minervois i Saint-Chinian.

Drugim regionem południa Francji, który słynie ze swego wybornego wina, to Prowansja. To tereny położone na wschód od Rodanu do podnóża Alp i granicy kraju. Równie bogate w tradycję uprawy winorośli miejsce, w Prowansji wino wytwarza się od ponad 2,5 tys. lat! Tradycja ta zawiera więc
w sobie wpływy greckie, rzymskie, tradycyjne francuskie (galijskie i sabaudzkie), ale także katalońskie czy włoskie. Obecnie ponad połowa produkcji tego regionu to obfitujące w aromat tymianku, rozmarynu i lawendy wina różowe, a jedna trzecia – pikantne i pełne smaku czerwone. Słynne apelacje to: Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence, Les Baux-de-Provence, Coteaux Varois en Provence, Coteaux de Pierrevert, Bandol, Cassis, Bellet, Palette, pomniejsze zaś – Fréjus, La Londe, Pierrefeu i Montagne Sainte-Victoire.

Langwedocję – Roussillon i Prowansję rozdziela Rodan, w biegu którego tradycja uprawy winorośli
i produkcji wina również jest silna. Sam region Doliny Rodanu można podzielić na dwa różne obszary, charakteryzujące się odmiennym klimatem. Bardziej kontynentalna północ w praktyce produkuje głównie czerwone wino z jednej tylko odmiany winogron, syrah. Znaczący producenci dla regionu to apelacje: Côte-Rôtie, Condrieu, Château Grille, Cornas, Crozes Hermitage, szlachetne Hermitage, St-Joseph czy St-Péray.

Południowy bieg rzeki znajduje się pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego, co zapewnia idealne wprost warunki uprawy winorośli, a zatem i szczepów można w tej części Doliny Rodanu znaleźć wiele odmian. Dlatego tamtejsze wina są kompozycjami smaków, wydobywającymi z poszczególnych odmian winorośli ich zalety. Znaczące apelacje: Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages (z dodaniem nazw poszczególnych wiosek), Côtes du Vivarais, Gigondas czy Lirac.

Wina Francji – tradycja i jakość
5 (100%) 1 vote