Opakowania jednorazowe. Gdzie i kiedy znajdują użytek?
Opakowania jednorazowe są jednym z tych wynalazków, który wykorzystywany jest w wielu branżach. Znajdują one swoje zastosowanie w zależności od tego, z jakich materiałów zostały wykonane. Najpopularniejszymi na rynku są pudełka plastikowe, kartonowe oraz piankowe, których wykorzystanie jest największe w branży gastronomicznej. Jakie są zalety jednorazowych opakowań i dlaczego są wybierane tak chętnie przez coraz większą liczbę firm?
Higieniczny i poręczny transport zakupów
Opakowania jednorazowe wykorzystywane są między innymi do transportu żywności. Można spotkać je między innymi w sklepach spożywczych i marketach. Służą chociażby do paskowania owoców czy warzyw. Coraz większą popularnością, zwłaszcza w dużych miastach, cieszą się stoiska, na których można zakupić sałatki czy innego rodzaju przekąski na wagę. W takim przypadku najczęściej wykorzystywane są niewielkich rozmiarów opakowania wykonane z plastiku, dzięki którym można łatwo przetransportować oliwki czy faszerowane papryczki do domu bez ryzyka pobrudzenia pozostałej części zakupów.
Zastosowanie opakowań jednorazowych w gastronomii
Najczęściej opakowania jednorazowe wykorzystywane są w gastronomii. Mowa tutaj o opakowaniach:
- plastikowych – stosowanych w cateringach dietetycznych,
- kartonowych – w których podawane są fast foody np. frytki czy burgery z food trucków,
- piankowych – wykorzystywanych między innymi do transportu zup.
Wykorzystanie konkretnego rodzaju pudełka uzależnione jest w dużej mierze od rodzaju podawanego w nim jedzenia, co można zauważyć w wyżej podanych przykładach.
Jednorazowe opakowania wykonane z kartonu wybierane są zazwyczaj do posiłków, które przeznaczone są do szybkiego spożycia. Dłuższe przechowywanie w nich jedzenia sprawia, że nasiąkają i nie są praktyczne. W opakowaniach wykonanych ze styropianu – nazywanych także piankowymi – transportowane są posiłki, które wymagają zachowania ciepła. Są to różnego rodzaju dania barowe i oczywiście zupy. Plastikowe pojemniki mogą natomiast być stosowane do każdego rodzaju jedzenia – wyjaśnia specjalista z firmy Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe "EMA-POL" Danuta Bułanowska.
Dlaczego warto stosować opakowania jednorazowe?
Pojemniki jednorazowe to wiele korzyści. Przede wszystkim są one bardzo lekkie, dzięki czemu transport jest niezwykle wygodny. Ponadto opakowania wykonane z plastiku czy styropianu są odporne na wilgoć, przez co można w nich przechowywać wszelkie produkty płynne. Plastyczność materiałów, z których wykonane zostały pojemniki, wpływa także na możliwość ich dowolnego ukształtowania w zależności od potrzeb. Mogą więc występować w różnych rozmiarach i kształtach.
Współczesny rynek daje wiele możliwości. Dzięki temu każde opakowanie jednorazowe może być dodatkowo personalizowane i może się na nim znaleźć np. logo restauracji. To również ogromna zaleta, z której coraz częściej korzystają firmy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana