Kuchnia to pomieszczenie, które powinno być zaprojektowane w sposób przemyślany. Jako, że korzysta się z niego bardzo często, konieczne jest zainwestowanie w meble i elementy wyposażenia wysokiej jakości. Bardzo istotny jest wybór odpowiedniego materiału do wykonania blatu, których oferta na rynku jest całkiem spora.

Cechy idealnego blatu

Blat to najbardziej wyeksponowany element przestrzenny w kuchni, dlatego musi wyróżniać się na tle mebli wyjątkową estetyką. Powinien też idealnie komponować się z wystrojem wnętrza. Szczególne znaczenie ma jego jakość, ponieważ to na nim wykonuje się większość czynności podczas przygotowywania posiłków.

-Przy wyborze blatu do kuchni należy kierować się nie tylko jego wyglądem, ale przede wszystkim pewnymi cechami, takimi jak odporność na uszkodzenia, plamy oraz rysy. Blaty każdego dnia narażone są na działanie rozlewanych płynów, wysokiej temperatury oraz kontakt z ostrymi nożami, dlatego ten idealny powinien być twardy i wytrzymały – radzi ekspert reprezentujący firmę MEBLANT.

Rodzaje materiałów na blaty kuchenne

Jako, że oferta blatów prezentowana przez producentów jest ogromna, podjęcie właściwej decyzji bywa trudne. Warto więc poznać właściwości poszczególnych materiałów, z których tworzy się blaty kuchenne. Wybierać można spośród blatów:

  • Granitowych – najtrwalsze ze wszystkich, odporne na zarysowania, plamy i wysokie temperatury, a także na uszkodzenia mechaniczne. Cechą charakterystyczną granitu są wyjątkowo małe pory, dzięki którym nie trzeba go impregnować.
  • Kamiennych – wykonywane z różnych rodzajów kamieni, w tym z marmuru. Są równie wytrzymałe co blaty granitowe, jednak nie są odporne na plamy, przez co wymagają impregnowania. Nie daje ono jednak gwarancji, że blat nie ulegnie odbarwieniu,
  • Kompozytowe – wykonywane z nowoczesnych kompozytów, takich jak np. corian czy marlan. Pod względem trwałości porównywane są z blatami granitowymi. Są też łatwe w pielęgnacji. Można je dowolnie formować, ponieważ nie mają rys łączących elementy blatu. Na rynku znajdziecie blaty błyszczące i matowe.
  • Szklane – choć trwałe, to aby były odporne na wysokie temperatury, muszą być wykonane ze szkła hartowanego. Występują w wersji matowej i przezroczystej. Są trochę mniej odporne na zarysowania i nie wytrzymają uszkodzeń mechanicznych.
  • Z konglomeratu (kamienia syntetycznego) – odporne na wilgoć, wysoką temperaturę i środki chemiczne, jednak niezbyt odporne na uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, te marmurowe dość szybko się ścierają, a to widoczne jest szczególnie na błyszczących blatach.
  • Metalowe – najtrwalsze wykonywane są z aluminium lub ze stali kwasoodpornej nie ulegającej korozji. Z kolei te mniej wytrzymałe stworzone są ze stali niższej jakości, którą łatwo zarysować i ciężko wyczyścić. Mogą ulegać odbarwieniom, a po jakimś czasie nawet korodować. Dużą zaletą tego typu blatów jest ich higieniczność (na metalu nie gromadzą się drobnoustroje).
  • Drewniane – są bardzo modne, ze względu na piękny wygląd, który nadaje wnętrzu przytulności. Niestety, blaty drewniane można łatwo zarysować. Nie są też odporne na wysoką temperaturę i w niektórych przypadkach również na zalanie wodą. Najlepiej postawić na blat ze stabilnego drewna, wykonanego z klejonych elementów (to zminimalizuje ryzyko jego uszkodzenia pod wpływem wody). Należy impregnować je środkiem z atestem spożywczym.
  • Laminowane – tanie, ale niezbyt trwałe. Co więcej, powstałym uszkodzeniom nie będą w stanie zaradzić żadne zabiegi renowacyjne. Istnieją rodzaje blatów laminowanych odpornych na wysoką temperaturę, detergenty domowe, zaplamienie i ścieranie, jednak łatwo je zarysować, a ich przycięte krawędzie nie są odporne na wodę.
Z jakich materiałów powinny być wykonane blaty kuchenne
5 (100%) 1 vote