Lody to jeden z najczęściej wybieranych deserów – szczególnie latem! Aby cieszyć się orzeźwiającą mroźną słodyczą, nie musisz iść do lodziarni ani sklepu. Możesz łatwo przygotować własne lody, w których będzie tylko to, co wartościowe. Domowe lody są nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze. Sprawdź, jak zrobić lody mleczne: bez maszynki i bez wysiłku!

W czym tkwi sekret domowych lodów mlecznych?

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie własnych lodów mlecznych, które będą aksamitne, kremowe, a przy tym doskonale zmrożone, jest niemożliwe bez profesjonalnego sprzętu i umiejętności. Nic bardziej mylnego. Lubiane przez wszystkich lody śmietankowe, waniliowe, czekoladowe czy bakaliowe na bazie mleka przygotujesz w domowym zaciszu, korzystając z tego, co zazwyczaj masz w lodówce i przy użyciu najprostszego sprzętu.

Bazą do lodów jest tzw. krem angielski, czyli masa z mleka i jajek. Do ich przygotowania potrzebne będą świeże produkty. Najlepiej użyć mleka pełnotłustego pasteryzowanego. Mleko i żółtka jaj stopniowo zagęścić na bardzo małym ogniu w kąpieli wodnej. Trzeba pilnować, aby żółtka się nie ścięły, stale mieszając – dość szybko, ale delikatnie.

Przygotowanie domowych lodów nie wymaga więc żadnych szczególnych umiejętności, a jedynie nieco cierpliwości. Warto się nią jednak wykazać, aby cieszyć się wyśmienitym smakiem własnych lodów mlecznych!

Przepis na lody domowe z użyciem zwykłego mleka

Przejdźmy do konkretów, czyli przepisu! Będzie to właściwie przepis – baza, na podstawie którego można przygotować lody o dowolnym smaku.

Na pół litra mleka potrzebujemy ośmiu żółtek jaj. To, ile cukru dodamy, zależy od naszych preferencji. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że cukier może utrudniać zamrażanie. Optymalna ilość to około 150 do 200 gramów. Te składniki wystarczą do stworzenia bazy – reszta to kwestia smaku!

Mleko należy zagotować, a żółtka roztrzepane z cukrem umieścić w kąpieli wodnej. Do żółtek stopniowo dolewać ciepłe mleko, stale mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, wyłączyć ogień i mieszać dalej, aż krem całkiem ostygnie.

Tak przygotowaną masę można uzupełniać według uznania: bakaliami, cukrem waniliowym, kakao czy owocami. Następnie przełożyć krem do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Trzeba pamiętać o regularnym mieszaniu, aby podczas zamarzania lody nie krystalizowały się, lecz pozostały gładkie i kremowe.

Jak zrobić lody z mleka?
5 (100%) 2 votes