To, jakie meble wybierzemy do kuchni oraz jak je ustawimy, zdecyduje o tym, czy korzystanie z niej będzie komfortowe i czy chętnie będziemy w niej przebywać.  Sprawa jest niebagatelna, gdyż dziennie spędzamy w kuchni około dwóch godzin, a niemal każdy jej użytkownik wie, jak ważne jest odpowiednie przystosowanie pomieszczenia.

Pierwszą zasadą jest trzymanie się ogólnych zasad

W rozplanowaniu kuchni ważne są zarówno ogólne zasady, jak i możliwość dostosowania do indywidualnych potrzeb. Pierwszą rzeczą, jaką poddajemy wyborom, jest zabudowa kuchenna, tj. szafki oraz urządzenia AGD. Odpowiednie, zgodne z zasadami ergonomii, rozmieszczenie tych rzeczy jest ważne, abyśmy wszystkie czynności mogli wykonywać swobodnie. Należy zwrócić uwagę, aby zachowany był tzw. ciąg technologiczny, czyli odpowiednia kolejność urządzeń:

  • pierwsza powinna być lodówka, gdzie przechowujemy produkty
  • następnie zlewozmywak, konieczny do wstępnej obórki produktów
  • w dalszej kolejności powinna znajdować się kuchnia, służąca do obróbki termicznej

Istotne jest, aby odległość między poszczególnymi elementami nie była zbyt duża, szczególnie jeśli stoją one w jednej linii. Dobrym rozwiązaniem jest stworzenie tzw. trójkąta roboczego, gdzie jedno z urządzeń znajduje się na bocznej lub przeciwległej ścianie. W takim wypadku również należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości.

Kuchnia dostosowana do indywidualnych potrzeb

Standardowa wysokość, na jakiej znajduje się blat, to 86 cm.  Dla niektórych może być ona niewygodna ze względu na wysoki wzrost. Istnieją dwa sposoby rozwiązania tego problemu:

1. Użycie cokołu większego niż 10 cm, który podniesie dolną zabudowę na odpowiednią wysokość.

2. Zastosowania podwieszanych szafek dolnych, dzięki czemu łatwiej będzie utrzymać pod nimi porządek.

Optymalna odległość między zabudową dolną a górną wynosi 45 – 60 cm. Takie widełki dają nam możliwość dostosowania wysokości górnych szafek do indywidualnych potrzeb. Wiadomo jest, że umieszczenie mebli zbyt wysoko obniża ich funkcjonalność ze względu na trudny dostęp do produktów w nich umieszczonych. Wielu z nas poczuło na własnej głowie efekt niespodziewanego spotkania z frontem górnej szafki, dlatego też pomysłowym rozwiązaniem są szafki otwierane do góry. Każdy użytkownik kuchni wie, jak ważne jest miejsce do przygotowywania potraw, czyli blat. Dlatego warto pomyśleć o głębszym, niż standardowy, blacie lub zastosowaniu przy ścianie listwy z akcesoriami. Takie rozwiązanie powiększy powierzchnie użytkową kuchni i zagospodaruje niemal każdy jej centymetr.

Funkcjonalność i estetyka

Sporo uwagi poświęcamy funkcjonalności i komfortowi użytkowania kuchni, gdyż osiągnięcie tego celu jest ponad wszystkie inne, ale trzeba pamiętać, że nie wyklucza ono drugiego: estetyki. Na polskim rynku wybór producentów mebli i sprzętu kuchennego jest tak duży, że bez problemu połączymy obydwa cele. Wówczas kucharzenie stanie się dla nas cenioną przyjemnością.

Autor: Justyna Kusio

Funkcjonalna kuchnia – czy to możliwe?
4.5 (90%) 2 votes
  • W funkcjonalnej kuchni nie może zabraknąć koszy cargo. Są one doskonałe do małych kuchni.