Zakup lodówki to spora, ale konieczna pozycja w budżecie każdego gospodarstwa domowego. Na co zwrócić uwagę, żeby kupić jak najlepszy i jak najlepiej odpowiadający naszym potrzebom sprzęt?

Podstawa

Zacznijmy od podstawowych parametrów związanych z rozmiarami i wyglądem lodówki. Przy kupnie musimy wiedzieć, czy szukamy lodówki do zabudowy, czy wolnostojącej. To oczywiście tylko kwestia naszego wyboru. Musimy się też zastanowić, czy szukamy chłodziarki, czy chłodziarko-zamrażarki. Określenia te są troszkę mylące, bo chłodziarki też posiadają zamrażalnik (fachowo: komorę niskich temperatur). Zazwyczaj, w przypadku chłodziarki mamy jednak do dyspozycji jedne drzwi, a chłodziarko-zamrażarki – dwoje.

Parametry

Rozmiary i pojemność lodówki musimy oczywiście dostosować do warunków lokalowych oraz zapotrzebowania. Standardowo przyjmuje się, że pojemność lodówki dla jednej osoby powinna wynosić ok. 120 l i dodatkowe 30 l na każdą osobę. Kolejne ważne parametry to te określające koszty eksploatacji urządzenia. Należy do nich klasa energetyczna i zużycie energii oraz rzadko używana w Polsce – klasa klimatyczna. Dla lodówek stosuje się obecnie 9 klas energetycznych, zaczynając od tej najlepszej – A++, A+, A, … , G. Dodatkowo wielu producentów podaje zużycie energii w kWh na dzień lub na rok. Faktyczne zużycie prądu będzie jednak zależało również od lokalizacji i sposobu używania urządzenia. Klasa klimatyczna informuje o tym, w jakim zakresie temperatur lodówka powinna pracować. Do wyboru są cztery klasy odpowiadające 4 strefom klimatycznym – są to N (umiarkowana) od 16 do 32 stopni Celsjusza, SN (rozszerzona umiarkowana) od 10 do 32 stopni, T (tropikalna) od 18 do 43 stopni i ST (subtropikalna) od 18 do 38 stopni. Warto pamiętać, że obniżenie o 1 stopień temperatury w pomieszczeniu, w którym umieszczona jest lodówka pozwala zaoszczędzić ok. 6 procent używanej przez nią aktualnie energii. Powinniśmy wziąć pod uwagę również ilość sprężarek (w przypadku chłodziarko-zamrażarki). Posiadanie dwóch pozwala na oddzielne sterowanie temperaturami w lodówce i zamrażalniku.

Dodatkowe funkcje

Spójrzmy, czy sprzęt posiada funkcje automatycznego odszraniania czy rozmrażania. Jeżeli często zdarzają się kłopoty z dostawą energii, warto wziąć pod uwagę zdolność utrzymania temperatury w przypadku awarii. Dla własnego bezpieczeństwa i komfortu warto sprawdzić też poziom hałasu wytwarzanego przez lodówkę, system antybakteryjny zastosowany w urządzeniu oraz czynnik chłodniczy. Ten ostatni parametr mówi o tym, czy w lodówce został zastosowany któryś z toksycznych związków mogących uszkodzić powłokę ozonową. Szkody klimatyczne powodują substancje oznaczone symbolami CFC czy HCF i na dodatek zwiększają koszt utylizacji zużytego urządzenia, bo wprowadzone zostały odpowiednie opłaty produktowe.

Wybieramy lodówkę
Oceń post