Szkło zamiast płytek na blat kuchenny
Najczęściej na blat kuchenny kładziemy płytki różnej wielkości oraz w różnych wzorach i kolorach. Najnowszym eleganckim zamiennikiem w tym sezonie jest matowe, błyszczące lub piaskowe szkło na blat kuchenny. To wyjątkowe miejsce jest narażone na wiele niebezpieczeństw, zabrudzeń, ale też pełni ważną funkcję w kuchni - zapewni dodatkowy niepowtarzalny wystrój. Warto zatem zadbać, aby szkło było wysokiej jakości, odporne na zabrudzenia oraz bardzo efektowne. Wybierz szklany blat kuchenny.
Rodzaje szkła na szklany blat kuchenny
Najpopularniejsze jest bezbarwne szkło typu FLOAT o grubości 4-6 mm. Podwójną wytrzymałość zapewni nam szkło klejone i hartowane.
Szkło klejone składa się z tafli, które połączone są ze sobą folią lub żywicą, dzięki czemu podczas rozbicia szkło nie rozleci się.
Szkło hartowane jest najpierw podgrzewane do 600 stopni C, a następnie szybko schładzane, dzięki czemu jest odporne na wysoką temperaturę i mocne uderzenia.
Ważne
Bardzo ważne jest, aby przed hartowaniem wykonać wszelkie otwory np. te na gniazdka.
Ozdoba na szkło
Kolory i wzory są dowolne. Na takim szkle można nawet malować, możemy podkleić fototapetę, zdjęcia, wybrane fotografie, rysunki. Możemy użyć wszystkiego, aby ożywić chłodne, martwe szkło. Możemy również użyć wszystkich kolorów, także czarnego, kolory pastelowe czy naturalne odcienie. Wybierzmy to, co najbardziej będzie pasowało do naszej kuchni.
Oświetlenie
Bardzo dużą rolę odgrywa oświetlenie. Odbijające się w szkle światło dodatkowo powiększa pomieszczenie. Szkło szczególnie jest polecane w małych i ciemnych kuchniach.
Kolory
Kolory dobieramy tak, jakbyśmy wybierali glazurę. Jeżeli podoba nam się brązowa glazura, to ozdoby do szkła wybieramy w tym kolorze np. ziarna kawy. Jeśli uwielbiamy zieleń, podklejamy szkło wycinankami z filcu. Kolorystyka jest dowolna, a wybieramy ją zależnie od wystroju wnętrza i naszych upodobań.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana