Kuchnia, będąc sercem domu, jest jednym z kluczowych pomieszczeń, decydującym o wygodnym użytkowaniu budynku i zadowoleniu mieszkańców. Zwykle korzystamy z niej codziennie, nawet, jeśli w tygodniu przygotowujemy tylko poranną kawę.
Tym bardziej kuchenne funkcje powinny odzwierciedlać realne potrzeby użytkowników, a jej wielkość być dopasowana do liczby osób, korzystających równocześnie z pomieszczenia. Idealne dopasowanie powierzchni oraz kształtu wnętrza, z przemyślanym wcześniej usytuowaniem okien i drzwi (również w kontekście stron świata), umożliwi ergonomiczne rozmieszczenie sprzętów i mebli, aby w codziennej krzątaninie wspierały one domowników i usprawniały przygotowywanie posiłków niezależnie od tego czy to kuchnia w mieszkaniu czy w domu jednorodzinnym. W obu przypadkach dobrym pomysłem na poszukiwanie inspiracji związanych z projektowaniem tej przestrzeni mogą być gotowe projekty domów, szczególnie te naprawdę popularne, a zatem sprawdzone w praktyce.

Projektowanie kuchni, od czego zacząć?

Na początek dobrym pomysłem jest określenie potrzeb związanych z wielkością, ewentualnie z kształtem pomieszczenia oraz jego charakterem (zamknięte, otwarte, półotwarte). Przy planowaniu tego etapu warto poznać kilka głównych zasad, które stosują projektanci. Przede wszystkim usytuowanie – najlepiej od północy lub wschodu oraz wymiary – mała i otwarta kuchnia o charakterze aneksu kuchennego powinna mieć ok. 5-6 m2, mała kuchnia zamknięta ok. 8-9 m2, zamknięta średniej wielkości, gdzie zmieści się stół ok. 10-15 m2, a duża z wyspą min. 18 m2. Przytoczone liczby wynikają wprost z założeń, iż nawet w małej kuchni powinien być ciąg roboczy o długości 3,6 m, a suma długości wszystkich blatów nie powinna być mniejsza niż 2 m; przy czym mogą one być bardzo różnie rozplanowane – w jednym lub dwóch rzędach, w kształcie litery L lub z półwyspem lub wyspą, jednak szerokość kuchni nie powinna być mniejsza niż 1,8 m, a w sytuacji, kiedy to pomieszczenie zamknięte z równoległym ustawieniem szafek ta odległość powinna mieć co najmniej 2,4 m; marząc o stole w kuchni trzeba planować już pomieszczenie o szerokości min. 2,5 m. Dobre przykłady wykorzystania powyższych zasad odzwierciedlają projekty domów z wielu katalogów, w których można znaleźć mnóstwo interesujących inspiracji, zgodnych nie tylko z obowiązującymi przepisami i normami, ale przede wszystkim z ergonomią.

Zgodnie z ergonomią, czyli jak?

Ergonomiczny ciąg technologiczny to takie ustawienie kuchennych sprzętów, które umożliwia wygodne przygotowywanie posiłków i jest dostosowane do autentycznych potrzeb człowieka. Oznacza to, że wystarczy przyjrzeć się naszym naturalnym zachowaniom w kuchni, aby wiedzieć, że planowanie trzeba zacząć od miejsca na lodówkę, potem przewidzieć kawałek blatu roboczego, zlewozmywak, najlepiej znowu kawałek blatu, a na koniec płytę grzewczą. Takie ustawienie sprzętów odzwierciedla konkretne czynności – przechowywanie, oczyszczanie, obróbkę, wykańczanie dań, sprzątanie itp. i mają je wszystkie projekty domów cenionych autorów.

Najwygodniejszym, stosowanym przez projektantów, rozwiązaniem jest takie, w którym pomiędzy danymi strefami – lodówką, zlewem, kuchenką – znajdują się blaty, które umożliwiają odstawienie naczyń oraz wygodną pracę; Ciąg kuchenny może mieć kształt litery L, G lub być ustawiony w dwóch rzędach. Przy rozmieszczaniu wszystkich sprzętów warto kierować się zdrowym rozsądkiem i funkcjonalnością – np. unikać ustawień kuchenki w narożnikach (dostęp do niej będzie poważnie utrudniony), przemyśleć wysokość blatów i dostosować ją do wzrostu użytkowników (średnio przyjmuje się, że blat powinien mieć ok. 0,90 m wysokości; 0, 15 m powyżej zgiętego łokcia), zrezygnować z ustawienia zlewu i kuchenki naprzeciw siebie (przenoszenie ciężkich i gorących naczyń ze względów bezpieczeństwa powinno odbywać się nad blatem), zadbać o odpowiednią odległość pomiędzy sprzętami (nie będą wygodne ani zbyt małe, ani zbyt duże).

Modna kuchnia niezależnie od trendów, jak to się robi?

Dobrze zaprojektowana kuchnia trzyma się zasad ergonomii, korzysta z dobrych rozwiązań – technologicznych i wzorniczych oraz dba o jakość stosowanych materiałów wykończeniowych (ściany, podłogi, meble), najlepiej klasycznych w wyrazie, które stanowiąc ponadczasową bazę, umożliwią korygowanie stylu w zależności od osobistych preferencji i zmieniających się mód. Dominujące aktualnie tendencje w aranżowanych kuchniach proponują ciemne meble – czarne i antracytowe, które rozjaśniają białe lub drewniane podłogi i blaty. Nie wszyscy jednak gustują w tak radykalnych zmianach, a inni chcieliby móc sobie pozwolić na nadążanie za nowinkami. Wtedy dobrym pomysłem jest takie zaprojektowanie szafek, aby możliwe było odświeżenie ogólnego wrażenia choćby przez wymianę samych frontów mebli, co spowoduje dużą zmianę wizualną, nie pociągającą za sobą jednak gruntownej przebudowy wnętrza. Dobre przykłady różnorodnych aranżacji modnych kuchni posiadają gotowe projekty domów, gdzie na wizualizacjach można sprawdzić różne warianty aranżacyjne i stylistyczne. O podobnym rozwiązaniu warto porozmawiać  również z architektem wnętrz, z którym zechcemy skonsultować swój pomysł na wymarzoną kuchnię. Jest to tym bardziej istotne, że takie wnętrza projektuje się na lata i powinny one sprostać zmieniającym się tendencjom. Dlatego zawsze na pierwszym miejscu warto postawiać funkcjonalność.

Kuchnia doskonała niezależnie od trendów, jak ją zaplanować?
5 (100%) 1 vote