Aranżowanie nowego wyglądu swojej kuchni, poprzez dobieranie odpowiednich mebli, kolorów ścian czy rodzajów firanek nie jest jedynym dylematem, z którym przyjdzie nam się zmierzyć w nowym lub remontowanym mieszkaniu. Bardzo istotnym – choć czasami bagatelizowanym – problemem jest dobór odpowiedniej technologii płyty grzewczej. Producenci oferują trzy główne typy urządzeń, o których mowa poniżej.

Gazowa, ceramiczna a może płyta indukcyjna? Trzy propozycje do kuchni

Najrozsądniejszym wyjściem dla osób, które dysponują mocno ograniczonymi finansami, jest wybór płyt grzewczych o zasilaniu gazowym. To co przemawia na ich korzyść to stosunkowo niska cena produktu, szeroka dostępność w wielu sklepach AGD oraz mnogość różnego rodzaju modeli i wielkości. Są to najpopularniejsze, najczęściej spotykane płyty grzewcze.

Są łatwe w obsłudze i dosyć tanie w eksploatacji, biorąc pod uwagę dzisiejszą cenę gazu ziemnego. Niestety płyty grzewcze gazowe mogą być niebezpieczne ze względu na sposób ich zasilania. O ile dorosły użytkownik nie powinien popełnić błędów w obsłudze, o tyle dla najmłodszych domowników mogą stwarzać duże niebezpieczeństwo, szczególnie wtedy gdy są umieszczone w ich zasięgu. Decydując się na zakup płyt gazowych pamiętajmy, aby dzieci posiadały do nich ograniczony dostęp, chociażby ze względu na ryzyko wywołania pożaru otwartym płomieniem z płyty.

Czy płyta ceramiczna jest lepsza od gazowej?

Nowoczesna technologia połączona z futurystycznym wyglądem to domena płyt ceramicznych, stanowiących kolejny rodzaj płyt grzewczych, które możemy zainstalować w naszych kuchniach. Jest to bez wątpienia jedno z najbardziej innowacyjnych rozwiązań – płyty ceramiczne są na rynku stosunkowo nowe, dysponują wieloma usprawnieniami, najlepsze modele posiadają czujniki i timery.

To co jest ich największą zaletą to szklana powłoka, która umożliwia sprawne czyszczenie m.in. zaschniętych plam z gotowania. Eksploatacja płyt ceramicznych jest jednak mniej opłacalna, niż w przypadku płyt gazowych – te pierwsze są znacznie droższe i pochłaniają więcej energii podczas nagrzewania się.

Płyta indukcyjna – wydajne podgrzewanie potraw

Działanie płyty indukcyjnej możliwe jest dzięki wykorzystaniu technologii indukcji elektromagnetycznej. Po umieszczeniu na jednym z pól grzewczych naczynia, uruchomiona zostaje cewka indukcyjna, która wytwarza mocne pole elektromagnetyczne. Energia zostaje przekazana bezpośrednio do garnka, a następnie w jego wnętrzu zostają wytworzone prądy wirowe rozgrzewające naczynie i jego zawartość.

W rozwiązaniu indukcyjnym nie występują tak wielkie straty energii podczas przekazywania ciepła, jak w przypadku zastosowania otwartego płomienia. Płyta indukcyjna łączy w sobie zalety ekonomiczności i innowacyjności, przypominając wyglądem kuchenki ceramiczne.

Płyty indukcyjne rzadko się psują. W przypadku awarii można korzystać z profesjonalnego serwisu – https://fixagd.pl/naprawa-sprzetu-agd/serwis-plyt-indukcyjnych/

serwis-sprzetu-agd-katowice.jpg

Źródło: https://tromil.pl/ceramiczna-gazowa-indukcyjna-plyta-postawic/

Który rodzaj płyty grzewczej wybrać? Przedstawiamy trzy propozycje
5 (100%) 1 vote[s]