Komplety garnków – który garnek do czego służy
W kuchni prawdziwego kucharza zawsze znajdziemy komplet noży, talerzy, patelni, a przede wszystkim garnków. Zestaw brytfann jest symbolem każdego kuchcika, bez względu na wiek i doświadczenie. Profesjonalny serwis uprzyjemni czas gotowania i sprawi, że potrawy będą miały lepszą jakość. Warto pamiętać, że brytfanki, podobnie jak przyprawy, umożliwiają wydobycie idealnego smaku. Zapewniają także bezpieczeństwo i komfort przyrządzania potraw.
Profesjonalny zestaw garnków
Na rynku gastronomicznym znajdziemy wiele kompletów garnków, z których każdy przeznaczony jest do gotowanie określonych artykułów spożywczych. Właściwy dobór brytfanki podkreśli jakość dania, zaś zły może zepsuć nawet prostą potrawę. Najpopularniejszym rodzajem kociołka jest garnek klasyczny, przeznaczony do gotowania i duszenia. Zbudowany jest z żaroodpornej powłoki, grubego dna, dwóch rączek oraz pokrywki. W znakomity sposób przewodzi i równomiernie rozprowadza ciepło. Innym rodzajem brytfanki jest garnek do gotowania na parze. Znacznie większy, wyposażony w sito oraz piętra przedzielone wkładką z dziurkami umożliwiającymi ekologiczne gotowanie. Odmienną funkcję mają garnki specjalistyczne. Ich wielkość, budowa i kształt dostosowane są do gotowania określonych artykułów spożywczych. Istotną rolę odgrywa również rondel. Gabarytowo mniejszy z długą rączkę przeznaczony do przyrządzania sosów, podgrzewania mleka lub smażenia mięsa. Ostatnim rodzajem saganów jest kociołek do szybkiego gotowania, określany mianem szybkowar. W garnku można błyskawicznie przyrządzić potrawę, dzięki szczelnej i wzmacnianej pokrywce, która doprowadza do nadciśnienia w wysokości 1 atmosfery. Wszystkie wspomniane rodzaje garnków można bez problemu znaleźć np. w ofercie sklepu Porcelana24.pl.
Surowce i rodzaje
Surowce, z których zbudowane są brytfanki, także wpływają na smak potrawy oraz jakość podania. Wśród materiałów prym wiodą kociołki wykonane ze stali szlachetnej oraz rondle aluminiowe. Charakteryzują się one cienkimi ściankami i grubym dnem idealnie przewodzącym ciepło. Nowszym rozwiązaniem są szklane garnki pokryte emalią zabezpieczającą przed pęknięciem. Umożliwiają swobodne doglądanie potrawy w czasie gotowania. Ostatnim rodzajem są brytfanki z powłoką emaliową, która zabezpiecza potrawy przed bakteriami i niepożądanymi organizmami.
Rodzaj garnków i materiał z jakiego są wykonane mają ogromny wpływ na jakość potrawy. Źle dobrany kociołek może zepsuć smak lub wygląd dania. Zawodowi kucharze wiedzą, że by dopieścić potrawę trzeba ją odpowiednio ugotować. Zapewnić to może odpowiedni komplet garnków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana