Blaty kuchenne produkowane są z różnych tworzyw. Żadne z nich nie nadaje kuchennemu wnętrzu takiego szyku i wytworności, jak drewno. Piękny, naturalnie wyglądający i doskonale współgrający z wszelkim wykończeniem blat drewniany, sprawdza się w każdej stylistyce kuchni od nowoczesnej zaczynając, a na rustykalnej kończąc. Jak zatem wybrać właściwy gatunek drewna na blat drewniany do naszej kuchni? Decyzję podejmijmy w oparciu o trwałość gatunku drewna, jego kolorystykę i rodzaj, a także o dopasowanie go do aranżacji kuchennej przestrzeni .

Najlepszy gatunek

Blat drewniany powinien być odporny na wilgoć oraz zmiany temperatury, pod których wpływem nie może rozsychać się, czy się kurczyć. Za taką jego trwałość odpowiada gatunek drewna, z jakiego został zrobiony.

Ciekawym pomysłem na blat drewniany jest wykorzystanie do jego stworzenia niezwykle twardych i trwałych egzotycznych gatunków drewna (jak: teak, merbau, ipe czy iroko). Są one dodatkowo bardzo wytrzymałe i odporne na działanie wody.

Z rodzimych gatunków najwłaściwszymi do wykonania blatu kuchennego zdają się twarde drewna: dąb, buk oraz jesion. Nie zakupujmy natomiast blatów zrobionych z miękkich gatunków drewna – sosna czy topola – nie są one odporne na uszkodzenia mechaniczne, dlatego bardzo łatwo je zarysować czy pociąć nożem.

Drewno lite czy klejone?

Blat drewniany może zostać wykonany z drewna litego lub z drewna klejonego warstwowo. To, które z nich zostanie użyte w naszej kuchni, zależy od jej wystroju i stylizacji.

Drewno klejone

Pamiętajmy, że proces klejenia zmniejsza naturalne naprężenia włókien w drewnie, co powoduje, że drewno klejone nie wypacza się i nie pęka. Z tego względu świetnie nadaje się jako blat do nowoczesnych kuchni. Wyraźny rysunek elementów klejonych stanowi w nich element ozdobny, nadający im wyrazistości i finezyjności. W takiej roli bardzo dobrze spełniają się egzotyczne gatunki drewna, przykładowo merbau – drewno niezwykle twarde i odporne na wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne. Prócz wysokiej wytrzymałości jego cechą jest piękna brązowa barwa, poprzetykana złotymi nitkami, sprawiająca, że powierzchnia z niego wykonana zachwyca.

Drewno lite

Drewno lite jest niezastąpione jako budulec blatu, gdy urządzamy kuchnię tradycyjną lub w stylu rustykalnym. Nierówne usłojenie tego rodzaju drewna i widoczne w nim sęki podkreślą bowiem swojski, domowy charakter tej kuchni, powodując, że zdaje się przytulna i ciepła. Przykładem takiego drewna o interesującym ułożeniu włókien i ciekawej barwie (przenikające się odcieni brązu) jest orzech amerykański. Wykonany z niego blat drewniany jest doskonałym wykończeniem rustykalnej stylizacji.

Do wyboru mamy różne rodzaje drewna na blat kuchenny. To, który z nich wybierzemy, zależy w znacznej mierze od naszych preferencji i gustu. Dbajmy jednak, aby blat drewniany powstał z drewna odpornego na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne, bowiem to będzie gwarancją jego długoletniego ładnego wyglądu.

Autor: Anna Jaroszewicz

Jaki gatunek drewna wybrać na blat kuchenny?
4 (80%) 1 vote