Marzysz o klasycznej, urządzonej w ponadczasowym stylu kuchni? A może chcesz przenieść do wnętrza nieco swojskiego, rustykalnego klimatu? W każdym z tych przypadków niezastąpionym elementem aranżacyjnym okaże się… drewniana podłoga – szlachetniejsza i cieplejsza w dotyku niż płytki ceramiczne. Czy jednak ten materiał sprawdzi się w trudnych kuchennych warunkach?

Podłoga w kuchni powinna być wytrzymała i odporna na ścieranie – pomieszczenie to jest bowiem jednym z najintensywniej eksploatowanych w domu. Istotne również, by była łatwa do czyszczenia i pielęgnacji – może się zdarzyć, że zostanie zabrudzona kapiącym tłuszczem lub resztkami organicznymi. Największym wyzwaniem dla kuchennej podłogi okazuje się jednak wilgoć. Na szczęście drewniana posadzka jest w stanie sprostać każdemu z tych wyzwań, trzeba tylko wybrać odpowiedni gatunek drewna. Specjaliści z firmy Dobre Dla Domu podpowiadają, jak to zrobić.

Podłoga w kuchni – jaki rodzaj drewna wybrać?

W kuchni dobrze sprawdzi się posadzka wykonana z litego drewna I gatunku. Ważne, by deski były pozbawione sęków, które mogą wypadać pod wpływem wilgoci. Istotny jest także wybór odpowiedniego gatunku drewna, charakteryzującego się dużą twardością i wytrzymałością na ścieranie, a także stabilnością (odpornością na zmiany objętości pod wpływem wilgoci). Do kuchni najlepsza będzie więc podłoga wykonana z:

  • gatunków rodzimych drzew liściastych – dębu, buku, klonu, jaworu;
  • gatunków egzotycznych – badi, jatomba, merbau, kempas, doussie i sucupira.

Można również skusić się na panele podłogowe – w sprzedaży dostępne są już bowiem produkty przeznaczone do pomieszczeń o dużej wilgotności. Ich rdzeń wykonany z płyty HDF wykazuje się podwyższoną odpornością na wodę, a krawędzie są dodatkowo zabezpieczone specjalnym preparatem. Warto zwrócić uwagę, by panele charakteryzowały się odpowiednimi parametrami technicznymi:

  • klasa ścieralności – powinna wynosić co najmniej AC3, choć najlepsza będzie AC4 (czyli bardzo wytrzymała na ścieranie);
  • klasa użyteczności – należy wybierać panele o klasie użyteczności co najmniej 23 (kuchnia to bowiem pomieszczenie o wysokim natężeniu ruchu).

Drewno w kuchni – jak je zabezpieczyć?

Jeśli drewniana podłoga w kuchni będzie odpowiednio zabezpieczona, przetrwa w dobrym stanie przez wiele lat. Parkiet lub mozaika powinny zostać powleczone twardym lakierem, woskiem lub olejem. Podłogowe deski trójwarstwowe są już fabrycznie pokryte lakierem, jednak dla pewności można je pomalować dodatkową warstwą zabezpieczającego preparatu, który uszczelni ich krawędzie.

Drewnianą podłogę należy również regularnie odkurzać i jak najszybciej osuszać, kiedy na jej powierzchnię wyleje się woda lub inna ciecz. Jeśli posadzka z litego drewna po latach eksploatacji ulegnie zniszczeniu, można ją wycyklinować i ponownie polakierować lub pokryć olejem – będzie wyglądać niemal jak nowa. Paneli podłogowych tymczasem nie cyklinuje się, ale wymienia na nowe.

Zalety drewnianej podłogi w kuchni

Drewniana podłoga nie tylko wygląda szlachetnie i elegancko. Ma również szereg innych zalet:

  • naturalne drewno – w odróżnieniu od płytek ceramicznych – jest ciepłe i przyjemne w dotyku;
  • posadzka wykonana z drewna jest antystatyczna, co oznacza, że nie przyciąga kurzu, pyłków i innych zanieczyszczeń;
  • drewno jest antyalergiczne – nie wydziela szkodliwych substancji, jest więc bezpieczne dla wrażliwej skóry czy dróg oddechowych.

Szeroki wybór podłóg drewnianych oraz paneli podłogowych – nie tylko przeznaczonych do kuchni – znajdziesz w sklepie Dobre Dla Domu.

Drewniana podłoga w kuchni – czy to dobry pomysł?
5 (100%) 1 vote